razlike u očekivanjima u odnosu na veličinu firmi

Radnici u Nemačkoj očekuju da će rat u Ukrajini ostaviti posledice po njihova preduzeća

EUU fokusuVesti

4.4.2022 12:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Radnici u Nemačkoj očekuju da će rat u Ukrajini ostaviti posledice po njihova preduzeća Radnici u Nemačkoj očekuju da će rat u Ukrajini ostaviti posledice po njihova preduzeća
Zaposleni u Nemačkoj očekuju da će rat u Ukrajini da pogodi preduzeća u kojima rade. U velikim privatnim preduzećima većina zaposlenih je rekla da očekuje... Radnici u Nemačkoj očekuju da će rat u Ukrajini ostaviti posledice po njihova preduzeća

Zaposleni u Nemačkoj očekuju da će rat u Ukrajini da pogodi preduzeća u kojima rade. U velikim privatnim preduzećima većina zaposlenih je rekla da očekuje negativne posledice. 

Polovina od 2.500 ispitanika u privatnim firmama na teritoriji cele Nemačke kazala je da će ruski napad na Ukrajinu imati posledice i na njihovu firmu, pokazala je u ponedeljak objavljena anketa koju je Institut Civey sproveo za Fondaciju Bertelsmann. 

Iako 37 odsto učesnika istraživanja ne očekuje nikakav efekat, anketa koja je sprovedena od 14. do 29. marta pokazala je razlike u zavisnosti od veličine preduzeća.    

U manjim preduzećima, sa najviše 50 zaposlenih, nešto manje od 45 odsto njih kaže da će na poslu da osete posledice rata. Drugačije mišljenje, da rat neće uticati, ima 43 odsto, prenosi DPA.

U velikim preduzećima anketa pokazuje nešto turobnije raspoloženje. Tamo je 56 odsto reklo da strahuje od posledica, dok je 31 odsto zaposlenih imalo suprotna očekivanja.   

Skoro 37 odsto svih učesnika ankete polazi od toga da će biti neophodna reorganizacija odnosa sa mušterijama i dobavljačima, četvrtina zaposlenih da je sada potrebno posvetiti veću pažnju energetskoj efikasnosti, dok samo devet odsto kaže da se, zbog rata, treba snažnije usmeriti na inovacije. 

Oko 16 odsto zaposlenih je reklo da u aktuelnoj situaciji i odgovornost za demokratiju treba da bude obaveza njihovih firmi.

  • SNEZANA

    4.4.2022 #1 Author

    Realno ocekivanje,to ce I nas pogoditi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.4.2022 #2 Author

    Odrazava se i na mala i na velika preduzeca,samo je do ljudi kako vide i procenjuju celokupnu situaciju…

    Odgovori

  • LUKA

    5.4.2022 #3 Author

    Svi cemo osetiti posledice

    Odgovori

  • MAŠA

    15.1.2023 #4 Author

    Nije samo Nemacka pogodjena, svuda je lose stanje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...