Bez promena na čelu dve susedne zemlje

Izborne pobede Orbana i Vučića garantuju kontinuitet saradnje Mađarske i Srbije

AnalizaEUInvesticijePoslovanjeSrbijaVesti

4.4.2022 12:24 Autor: Vladimir Jokanović 12

Izborne pobede Orbana i Vučića garantuju kontinuitet saradnje Mađarske i Srbije Izborne pobede Orbana i Vučića garantuju kontinuitet saradnje Mađarske i Srbije
Izborne pobede aktuelnih lidera na izborima u Mađarskoj i Srbiji u nedelju garantuju kontinuitet dobre saradnje Budimpešte i Beograda, ocenjuje za Biznis.rs naučni saradnik... Izborne pobede Orbana i Vučića garantuju kontinuitet saradnje Mađarske i Srbije

Izborne pobede aktuelnih lidera na izborima u Mađarskoj i Srbiji u nedelju garantuju kontinuitet dobre saradnje Budimpešte i Beograda, ocenjuje za Biznis.rs naučni saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić.

Viktor Orban ostaje mađarski premijer, a Aleksandar Vučić predsednik Srbije. Obojica su imali slične predizborne slogane – „Mir i stabilnost“, a ostvarili su i slične rezultate.

„Nastavlja se dobra saradnja, možda i najbolja u istoriji odnosa Srbije i Mađarske. To znači jači glas ka održavanju i funkcionisanju Turskog toka. Mađarska dobija gas i od nas, tako da to može da bude dobro, jer pruža mogućnost da se brani zajednička pozicija“, naveo je Nikolić.

Prema njegovim rečima, treba očekivati da će u toku novog mandata vlade Orbanove partije Fides biti završena pruga od Niša do Budimpešte, a to je za Srbiju važna „kopča“ sa Evropskom unijom. Veoma je važno što je Vučićeva Srpska napredna stranka (SNS) dobila direktnu podršku za forimiranje vlade od vojvođanskih Mađara, smatra Nikolić.

Kolumnistkinja Nedeljnika Ljiljana Smajlović takođe veruje da je to izuzetno važno za saradnju Srbije i Mađarske.

„SNS nije osvojila 126 mesta u parlamentu, ali je još u nedelju uveče bilo jasno da može sama da vlada jer će sa Savezom vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora imati većinu“, rekla je Smajlović za Biznis.rs.

Ona je ocenila da su Vučić i Orban osnažili jedan drugog u razgovorima sa Briselom i Vašingtonom kada je reč o njihovom držanju nešto drugačijeg, samostalnijeg kursa u odnosu na pravac koji u Evropi mahom određuje Vašington. „To je obema državama ojačalo pozicije u Evropi“, smatra naša sagovornica.

Izvor: Euronews

„Pretpostavljam da će Orbanovi i Vučićevi birači otkriti da postoje opipljivi benefiti drugačijeg držanja od većinskog zapadnog stava. Sa tim su, naravno, skopčani razni rizici druge vrste. Brisel i Vašington neće hteti da dozvole da se neki stepen „otpadništva“ od zajedničkog kursa pokaže previše isplativim za Beograd i Budimpeštu, jer bi onda i druge države mogle da probaju taj put“, zaključuje Smajlović.

Prema saopštenju mađarske Nacionalne izborne komisije, na bazi oko 91 odsto prebrojanih glasova, Orbanova koalicija predvođena Fidesom osvojila je više od 67 odsto mandata, dok je proevropska opoziciona koalicija Ujedinjeni za Mađarsku osvojila nešto više od 28 odsto poslaničkih mesta, prenosi Euronews.

Opozicija je pred izbore pozvala Mađare da podrže Kijev i da deluju u skladu sa Evropskom unijom i NATO, dok je Orban tokom kampanje prikazao izbore kao izbor između mira i stabilnosti ili rata i haosa. Glavna poruka provladinih medija bila je da opozicija želi da uvuče Mađarsku u sukob.

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Srbiji, koji su objavljeni na zvaničnoj veb stranici Republičke izborne komisije na bazi oko 95 odsto prebrojanih glasova, vladajuća SNS osvojila je oko 43 odsto glasova, što joj donosi oko 120 mandata. Preostalih šest mandata, koliko je neophodno za formiranje vladajuće većine, osvojio je Savez vojvođanskih Mađara.

Kada je reč o predsedničkim izborima, prema podacima na bazi više od 95 odsto prebrojanih glasova, Aleksandar Vučić je pobedio u prvom krugu sa oko 58,6 odsto glasova.

  • VERA

    4.4.2022 #1 Author

    Mora da se nastavi saradnja svakako, Mađari i mi smo imali uvek korektne odnose.

    Odgovori

  • IRINA

    4.4.2022 #3 Author

    Treba da imamo odlicne odnose i lepu saradnju

    Odgovori

  • STRELAC

    4.4.2022 #4 Author

    Blago nama a i njima…

    Odgovori

  • SANJA

    4.4.2022 #5 Author

    Tako ce i biti dok god se poklapaju misljenja

    Odgovori

  • IVAN

    4.4.2022 #6 Author

    I Orban pobedio u Madjarskoj

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.4.2022 #7 Author

    Dobro je sto je Orban pobedio,inace bi se Madjarska prikljucila sankcijama Rusiji…

    Odgovori

  • MARA

    4.4.2022 #8 Author

    Mnogo mi je drago zbog toga.

    Odgovori

  • NINO

    5.4.2022 #9 Author

    Jako smo srecni 😌 Cvetacemo zajedno 🙃

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    5.4.2022 #10 Author

    sve ostaje isto, ako vam je dobro onda ok

    Odgovori

  • LUKA

    5.4.2022 #11 Author

    Mi smo sa Madjarima uvek lepo saradjivali

    Odgovori

  • MAJALG

    10.4.2022 #12 Author

    Samo da nastave u istom smeru, i treba da budemo u dobrim odnosima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...