Čuveno crnogorsko bratstvo kaže da im je zemlja oduzeta pre četvrt veka

Rafailovići potražuju šest i po hektara na rtu Zavala kod Budve

RegionVesti

15.8.2021 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rafailovići potražuju šest i po hektara na rtu Zavala kod Budve Rafailovići potražuju šest i po hektara na rtu Zavala kod Budve
”Tražimo naše i ništa više” kažu predstavnici bratstva Rafailovići, koji punu deceniju i po pred crnogorskim sudovima bezuspešno pokušavaju da dokažu kako je oteta... Rafailovići potražuju šest i po hektara na rtu Zavala kod Budve

”Tražimo naše i ništa više” kažu predstavnici bratstva Rafailovići, koji punu deceniju i po pred crnogorskim sudovima bezuspešno pokušavaju da dokažu kako je oteta njihova dedovina, trenutno najatraktivniji zemljišni kompleks u Budvi, šest i po hektara na rtu Zavala. Gradonačelnici Budve su se menjali i obećavali da će doći do nekakvog rešenja, ali niko od njih nije svoje obećanje i ispunio.

Nedavna izjava Marka Carevića, aktuelnog gradonačelnika crnogorskog turističkog centra, da srpskoj kraljevskoj porodici Karađorđevića treba da se vrate Miločer i Sveti Stefan – koju je posle pod pritiskom javnosti, nakon što je izazvala buru, preinačio tako da se svima, bez izuzetka mora vratiti imovina ako je nepravedno oduzeta – isprovocirala je i predstavnike bratstva Rafailovići, kojima je prvi čovek Budve, u vreme predizborne kampanje, upravo na njihovoj otetoj imovini na Zavali, obećao da će učiniti sve da je vrati, podsećaju podgoričke Vijesti.

Opština već 15 godina osporava da bi Rafailovići trebalo da budu pravno obeštećeni. Spor su 2006. godine pokrenuli predstavnici 13 porodica bratstva Rafailovića, zato što im je pre četvrt veka oduzet jedini zeleni pojas u Budvi, atraktivno zemljište na kome je planirana gradnja ogromnog hotela.

Poziv Opštini da isplati pravičnu naknadu od Rafailovića dolazi u vreme kada je Vrhovni sud vratio kotorskom Osnovnom sudu predmet na ponovno odlučivanje po tužbi.

Naime, maratonski sudski spor koji se vodio pred kotorskim Osnovnim sudom, okončan je nakon što se ovaj sud posle punih osam godina sudske borbe izjasnio nenadležnim, nakon čega su Rafailovići podneli žalbu.

Priča o jedinom zelenom pojasu u Budvi – šumi u nastavku luksuznog rezidencijalnog kompleksa “Dukley gardens”, na kojem se nalazi postrojenje za desalinizaciju, a planeri su na njemu nekada bili predvideli izgradnju hotela “Jedro” sa 27 spratova – dobila je sudski epilog nakon što su predstavnici bratstva Rafailovići presavili tabak kako bi uspeli da povrate imovinu svojih predaka, pišu Vijesti.

A sve se dogodilo 1995. godine, kada je zemlja Rafailovića, posle nekoliko vekova koliko se vodila na njihove pretke, iznenada u Katastru upisana kao vlasništvo opštine. Naime, Katastar je u to vreme vršio snimanje terena i svakome ko nije obeležio svoje imanje, ono je automatski upisivano kao državno, odnosno, u ovom slučaju opštinsko.

Zbog neažurnosti Rafailovića, njihova dedovina završila je u rukama Opštine Budva, koja se nakon toga grčevito borila da dokaže da je to njeno. Oglas da će se vršiti snimanje terena izašao je u tadašnjem Službenom listu i gotovo niko nije bio upoznat sa time, zbog čega i Rafailovići nisu uspeli da obeleže svoja imanja.

Ipak, zaplet nastaje 2006. godine, kada firma “Moninvest”, u kojoj je jedan od osnivača bio Svetozar Marović, kupuje od starih porodica u mestu Medin i Anzulović gotovo četiri hektara zemlje na Zavali. Ubrzo Marovićeva firma, kako je ona tada objavila, preprodaje zemlju ruskom milijarderu Sergeju Polonskom i njegovoj firmi “Mirax” po ceni od 700 evra za kvadrat, za više od 20 miliona evra.

Tada Rafailovići, jer se u njihovom komšiluku dogodila milionska kuporodaja, saznaju da nisu vlasnici svoje dedovine, već Budva, koja namerava da Polonskom ustupi zemljište za gradnju višespratnog hotela.

“Mi imamo kupoprodajni ugovor iz 30. marta 1937. godine, naš otac je deo zemlje kupio od rođaka Rafailovića, što jasno navodi da je zemlja na Zavali uvek bila u vlasništvu bratstva. I taj dokument smo predali sudu, kao jedini validni, gde se potvrđuje da je odvajkada bila u vlasništvu bratstva, ali ni to nije bilo dovoljno sudu”, jedna je od izjava koju su predstavnici Rafailovića predočili kako sudiji, tako i predstavnicima Opštine Budva.

Međutim, Opština je osporila tužbeni zahtev Rafailovića, navodeći da oni nisu dostavili nijedan dokaz na kome temelje svoja prava.

Rafailovići su u početku tražili povraćaj imovine, ali im je Opština Budva predložila vansudsko poravnanje, te da će im isplatiti prvobitno po 700 evra po kvadratu, da bi potom snizila tu cenu na 495 evra po kvadratnom metru.

Međutim, to se nije desilo, a spornim zemljišnim kompleksom u to vreme upravljala je opštinska, kontroverzna firma “Budva holding”, koja je u dva navrata raspisivala tendere za strateškog partnera za izgradnju luksuznog hotela sa 27 spratova, nalik “Jedru”.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...