zbog zabrinutosti za snabdevanje energijom i protivepidemijskih mera zatvaranja

Raspoloženje investitora u Nemačkoj pogoršano u julu

BankeEUNovacU fokusuVesti

13.7.2022 18:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Raspoloženje investitora u Nemačkoj pogoršano u julu Raspoloženje investitora u Nemačkoj pogoršano u julu
Raspoloženje nemačkih investitora naglo je pogoršano u julu, pritisnuto zabrinutošću za snabdevanje energijom, pandemijskim merama zatvaranja u Kini i najavom Evropske centralne banke (ECB)... Raspoloženje investitora u Nemačkoj pogoršano u julu

Raspoloženje nemačkih investitora naglo je pogoršano u julu, pritisnuto zabrinutošću za snabdevanje energijom, pandemijskim merama zatvaranja u Kini i najavom Evropske centralne banke (ECB) o povećanju kamatnih stopa u evrozoni.

„Indeks ekonomske klime pao je u julu na minus 53,8 bodova, sa minus 28 bodova u junu“, saopštio je u utorak Institut za ekonomska istraživanja ZEW, prenosi agencija Mina pozivajući se na SEEbiz.

Time mu je vrednost čak skliznula ispod vrednosti zabeleženih u martu 2020. godine, kada je počela da se širi zaraza korona virusom.

„Stručnjaci ocenjuju trenutnu ekonomsku situaciju znatno negativnije nego u prethodnom mesecu i dodatno su pogoršali ionako nepovoljnu prognozu za narednih šest meseci“, saopštio je predsednik ZEW-a Akim Vambah (Achim Wambach).

Pre svega su, kako su naveli, značajno pogoršana očekivanja za energetski intenzivne i izvozno orijentirane sektore privrede, dodao je Vambah.

Indeks kojim se ocenjuju trenutni uslovi u ekonomiji pao je sa minus 27,6 bodova na minus 45,8 bodova.

  • GOCA BG

    13.7.2022 #1 Author

    Prognoze nece biti dobre ni u narednih sest meseci…

    Odgovori

  • GAGA

    15.7.2022 #2 Author

    Iz dana u dan ce biti sve gore

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    15.7.2022 #3 Author

    Velika neizvesno st zato i velika zabrinutost i neraspoloženje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...