najviše su porasle cene akcija iz finansijskog i energetskog sektora

Wall Street pozitivno reagovao na podizanje kamatnih stopa

BerzaNovacSvetVesti

5.5.2022 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Wall Street pozitivno reagovao na podizanje kamatnih stopa Wall Street pozitivno reagovao na podizanje kamatnih stopa
Wall Street je noćas po evropskom vremenu zabeležio snažan rast vodećih indeksa, nakon što je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), podigla kamatne stope... Wall Street pozitivno reagovao na podizanje kamatnih stopa

Wall Street je noćas po evropskom vremenu zabeležio snažan rast vodećih indeksa, nakon što je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), podigla kamatne stope 0,5 procentnih poena i najavila dalje povećanje cene novca kako bi suzbila previsoku inflaciju.

Dow Jones je ojačao 2,81 odsto na 34.061 bod, dok je S&P 500 skočio 2,99 odsto na 4.300 poena, a Nasdaq indeks 3,19 odsto na 12.964 boda.

Nakon dvodnevne sednice, čelnici Fed odlučili su u sredu da povećaju ključne kamate 0,5 procentnih poena, u raspon od 0,75 do jedan odsto, što je najveće jednokratno povećanje cene novca od 2000. godine, što se i očekivalo na tržištima, prenosi agencija Mina pozivajući se na Hrportfolio.

„Inflacija je previsoka i razumemo poteškoće koje uzrokuje. Krećemo ekspeditivno kako bismo je spustili“, poručio je predsednik Fed-a, Džerom Pauel (Jerome Powell), na konferenciji za novinare.

Pauel je dodao da će se i na narednim sednicama razmatrati povećanje kamata od 0,5 procentnih poena, napomenuvši da se povećanje od 0,75 procentnih poena ne razmatra.

Fed je najavio i smanjenje bilansa, koji je dostigao devet biliona dolara, jer je centralna banka za vreme korona krize kupovala obveznice kako bi održala likvidnost u finansijskom sistemu i niske kamatne stope.

Nakon poruka Fed-a, berzanski indeksi su se kretali u pozitivnom i negativnom području, a potom su snažno porasli.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su porasle, a najviše u energetskom i finansijskom.

Kako smatraju analitičari, rast cena akcija, uprkos najavama daljeg povećanja kamata, zahvaljuje se uklanjanju neizvesnosti s tržišta, s obzirom na to da je Pauel kazao da se ne razmatra povećanje cene novca od 0,75 procentnih poena.

Uz to, kako su naveli, ulagači igraju na to da će se s povećanjem kamata inflacija spustiti, a da ekonomija neće uroniti u recesiju, nego se samo, kako je kazao Pauel, “mekano prizemljiti”.

Poslednjih meseci berzanski indeksi su oštro pali, zbog rata u Ukrajini, visoke inflacije i najava zaoštravanja monetarne politike.

Na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,9 odsto na 7.493 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,49 odsto na 13.970 poena, a pariski CAC 1,24 odsto na 6.395 bodova.

  • MARKO7

    5.5.2022 #1 Author

    Pa ko i svaka veća kompanija što bi reagovala… Svaka čast!

    Odgovori

  • JOVANA

    5.5.2022 #2 Author

    Svaka cast stvarno

    Odgovori

  • TiNA

    5.5.2022 #3 Author

    Korisno za kompanije

    Odgovori

  • ZVE84

    8.5.2022 #4 Author

    Normalno jer krajnji korisnik najviše ispašta

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...