Još 80 kompanija na listi za izbacivanje

Revizorske nesuglasice ugrozile opstanak kineskih firmi na američkoj berzi

BerzaNovacSvetVesti

5.5.2022 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Revizorske nesuglasice ugrozile opstanak kineskih firmi na američkoj berzi Revizorske nesuglasice ugrozile opstanak kineskih firmi na američkoj berzi
Američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) dodala je više od 80 firmi, uključujući kineski JD.com, na listu subjekata koji mogu biti... Revizorske nesuglasice ugrozile opstanak kineskih firmi na američkoj berzi

Američka Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) dodala je više od 80 firmi, uključujući kineski JD.com, na listu subjekata koji mogu biti izbačeni sa američkih berzi zbog revizorskih nesuglasica između Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

SEC je proširila listu na osnovu Zakona o odgovornosti stranih kompanija iz 2020. godine, koji omogućava da se sa američkih berzi odstrane sve strane kompanije koje tri godine zaredom ne zadovolje američke revizorske standarde, piše Reuters.

U raspravi koja traje već neko vreme, američki regulatori zahtevaju potpuni pristup dokumentaciji kineskih kompanija koje su listirane na Njujorškoj berzi, a koja se čuva u Kini.

Kineski regulatori su do sada odbijali da ispuni zahtev, uzimajući kao argument nacionalnu bezbednost. Međutim, regulatori obe zemlje trenutno razmatraju operativne detalje revizije za koju u Pekingu nadaju da će biti ozvaničena ove godine.

Iz JD.com saopšteno je da su svesni da kompanija potpada pod Zakon o odgovornosti stranih kompanija i da aktivno ispituju potencijalna rešenja.

“Kompanija će nastaviti da ispunjava obaveze propisane zakonima i regulativama i u Kini i u Sjedinjenim Američkim Državama, i težiće da održi svoj status na listama Nasdaq indeksa i berze u Hongkongu”, saopšteno je iz kompanije.

Među kompanijama koje su dodate na listu nalaze se i JinkoSolar Holding, China Petroleum & Chemical, Bilibili i NetEase.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...