reagovala američka komisija za hartije od vrednosti

Prevarili investitore „Ponzi šemom“, oštetili ih za 450 miliona dolara

NovacSvetVesti

16.4.2022 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Prevarili investitore „Ponzi šemom“, oštetili ih za 450 miliona dolara Prevarili investitore „Ponzi šemom“, oštetili ih za 450 miliona dolara
Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) saopštila je da je podigla optužnicu protiv nekoliko pojedinaca i kompanija iz oblasti Las Vegasa, koji navodno... Prevarili investitore „Ponzi šemom“, oštetili ih za 450 miliona dolara

Američka komisija za hartije od vrednosti (SEC) saopštila je da je podigla optužnicu protiv nekoliko pojedinaca i kompanija iz oblasti Las Vegasa, koji navodno stoje iza „Ponzi šeme“, i prevare klijenata u vrednosti od skoro 450 miliona dolara.

U tužbi podnesenoj američkom Okružnom sudu u Las Vegasu, SEC je saopštio da su advokat Metju Bizli (Matthew Beasley), kao i Džefri Džad (Jeffrey Judd ) i Kristofer Hamfris (Christopher Humphries), lažno rekli stotinama investitora da će zaraditi 12,5 odsto kvartalnih prinosa, tako što će svoj novac uložiti u J&J konsultanstke usluge, navodno bez rizika, prenosi Reuters.

Optuženima preti i zamrzavanje imovine.

„Bizli i Džad su osnovali kompaniju da bi klijenti navodno dali novčana sredstva tužiocima koji su postigli nagodbu sa osiguravajućim društvima. Ali, prema žalbi, nijedan od 449 miliona dolara prikupljenih od investitora tokom petogodišnjeg perioda nije iskorišćen za ovu svrhu“, rekao je SEC.

„Ponzijeva šema“ je jedna od najjednostavnijih, ali u isto vreme i jedna od najefikasnijih prevara ikad osmišljenih i veruje se da je ona osnova za sve prevare nastale nakon šezdesetih godina prošlog veka. Ona, očigledno funkcioniše i danas.

Dobila je ime po Čarlsu Ponziju (Charles Ponzi), italijanskom doseljeniku u Sjedinjene Američke Države, koji je početkom dvadesetog veka izveo jednu takvu šemu prevare.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...