minus indeksa na mesečnom i kvartalnom nivou

Wall Street beleži najveći pad indeksa u proteklih 50 godina

NovacSvetVesti

1.7.2022 10:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Wall Street beleži najveći pad indeksa u proteklih 50 godina Wall Street beleži najveći pad indeksa u proteklih 50 godina
Wall Street beleži pad cena akcija, pa su berzanski indeksi u četvrtak završili u minusu i na mesečnom i na kvartalnom nivou. Pad indeksa... Wall Street beleži najveći pad indeksa u proteklih 50 godina

Wall Street beleži pad cena akcija, pa su berzanski indeksi u četvrtak završili u minusu i na mesečnom i na kvartalnom nivou. Pad indeksa u celom prvom polugodištu ove godine je najveći u više od 50 godina.

Dow Jones indeks je pao 0,82 odsto, na 30.775 bodova, dok S&P 500 beleži vrednost nižu za 0,88 odsto, pa je na 3.785 bodova, a Nasdaq 1,33 odsto, na 11.028 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Sva tri indeksa zabeležila su pad i u celom drugom tromesečju, a dva kvartala uzastopnog pada S&P 500 i Dow indeksa nisu zabeležena od 2015. godine.

U celom prvom polugodištu Dow Jones je imao pad vrednosti veći od 15 odsto, dok je S&P 500 skliznuo više od 20 odsto, a Nasdaq indeks gotovo 30 odsto.

Ovo je za S&P 500 indeks najlošije prvo polugodište od 1970. godine, za Dow Jones od 1962, a za Nasdaq najgore otkako postoji.

U prvim danima ove godine indeksi su dostizali rekordne nivoe, kao i lani, zahvaljujući oporavku ekonomije od korona krize, ali ubrzo se smer tržišta preokrenuo zbog širenja omikron varijante virusa.

Potom je usledio rusko-ukrajinski sukob, što je poremetilo tržište energentima, sirovinama i hranom, te tako dodatno podstaklo rast ionako već visoke inflacije.

Kako je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dostigla najviše nivoe u 40 godina, Fed je odgovorio agresivnim povećanjem kamatnih stopa, a to su učinile ili najavile i mnoge druge centralne banke u svetu. Zbog toga će se usporiti rast svetske ekonomije, a moguća je i recesija.

U prvom je tromesečju ove godine američka ekonomija pala na kvartalnom nivou, a ni makroekonomski podaci u drugom tromjesečju nijesu sjajni.

U četvrtak su objavljeni podaci ukazali na blagi pad raspoloživog dohotka u SAD, slabljenje potrošnje, i dalje visoku inflacije i blagi rast nezaposlenosti.

I na evropskim berzama su cene akcija pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,96 odsto, na 7.169 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,69 odsto na 12.783 boda, a pariski CAC 1,8 odsto na 5.922 boda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...