Završen samit u Madridu

Na poslednjoj sednici predstavnici NATO saveza razgovarali o terorizmu i Severnoj Africi

SvetVesti

30.6.2022 14:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Na poslednjoj sednici predstavnici NATO saveza razgovarali o terorizmu i Severnoj Africi Na poslednjoj sednici predstavnici NATO saveza razgovarali o terorizmu i Severnoj Africi
Trodnevni NATO samit u Madridu završen je u četvrtak sednicom o terorizmu i situaciji u Severnoj Africi. Čelnici država i vlada, kao i ministri... Na poslednjoj sednici predstavnici NATO saveza razgovarali o terorizmu i Severnoj Africi

Trodnevni NATO samit u Madridu završen je u četvrtak sednicom o terorizmu i situaciji u Severnoj Africi.

Čelnici država i vlada, kao i ministri odbrane i stranih poslova iz 30 članica NATO pakta prisustvovali su sednici koja je održana u jutarnjim satima poslednjeg dana samita.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan (Recep Tayyip Erdogan), ministar stranih poslova Mevlut Čavušoglu i ministar odbrane Hulusi Akar takođe su prisustvovali sednici, dok je italijanski premijer Mario Dragi (Mario Draghi) morao da se vrati sa samita veče pre toga, piše AA.com.

Na početku sednice generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg izjavio je da se Severna Afrika i regija Sahel suočavaju sa bezbednosnim, demografskim, ekonomskim i političkim izazovima.

Ovi izazovi, prema Stoltenbergovim rečima, postali su veći zbog uticaja klimatskih promena i nesigurnih isporuka hrane do kojih je doveo rusko-ukrajinski sukob.

“U našem je interesu da nastavimo da radimo sa našim bliskim partnerima sa Juga kako bi smo se izborili sa zajedničkim teškoćama”, naveo je on, dodajući da su glavne teme sednice intenzivnija borba protiv terorizma i razmatranje uzroka nestabilnosti.

Na samitu je odobren i novi “Strateški koncept”, u kome se navodi da je terorizam najveća pretnja stabilnosti i miru.

Premijerka Estonije Kaja Kalas, govoreći na konferenciji u toku samita, izjavila je da vlasti u ovoj zemlji “očekuju iznenađenje” od Rusije nakon što Finska i Švedska prihvate poziv da stupe u NATO pakt.

Ona je navela da bi Rusija mogla pokrenuti hibridni rat ili početi sa sajber napadima.

  • kaćica

    30.6.2022 #1 Author

    Oni pricaju o terorizimu,znaju o tome mnogo.

    Odgovori

  • VANJA

    30.6.2022 #2 Author

    Jedna od najbitnijih pitanja!

    Odgovori

  • TINA

    1.7.2022 #3 Author

    Ceo svet je pogodjen ovim ratom I moraju se izbiljno razmatrati svi navedeni problemi, na najvisem nivou.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.7.2022 #4 Author

    Terorizam,njima najbliza tema…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...