Alijansa na samitu u Madridu razmatrala novi strateški koncept

Ardern: NATO ne treba da pojednostavljuje komplikovanu međunarodnu sliku

SvetVesti

30.6.2022 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ardern: NATO ne treba da pojednostavljuje komplikovanu međunarodnu sliku Ardern: NATO ne treba da pojednostavljuje komplikovanu međunarodnu sliku
Nestabilno međunarodno okruženje nije ograničeno samo na Evropu, navela je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda Ardern) na NATO samitu u Madridu, ukazujući na... Ardern: NATO ne treba da pojednostavljuje komplikovanu međunarodnu sliku

Nestabilno međunarodno okruženje nije ograničeno samo na Evropu, navela je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda Ardern) na NATO samitu u Madridu, ukazujući na to da je Kina nedavno prekoračila međunarodne norme i da Rusija na Pacifiku vodi informacioni rat.

“Promena okruženja kojoj trenutno svedočimo nije ograničena samo na jednu regiju. Vidimo kako se u našem susedstvu raste pritisak na poredak koji je zasnovan na međunarodnim pravilima. Vidimo pokušaje da se on poremeti ili prekine, pa je čak i Novi Zeland meta ruskog deplasiranja informacija”, izjavila je Ardern.

Ona je dodala da je “Kina nedavno postala sklonija tome da krši međunarodne norme i pravila, piše NZ Herald.

Dominantna tema na NATO samitu bio je sukob Rusije i Ukrajine, a predstavnici alijanse su razgovarali i o novom “Strateškom konceptu”, dokument u koji propisuje bezbednosnu sliku sveta.

Dokumenti poput ovoga se izrađuju na svakih deset godina, a novi strateški koncept koji je usvojila podrazumeva ukor Kini zbog agresivnog stava.

Međutim, Ardern je napomenula da alijansa ne bi trebalo da posmatra stvari crno-belo niti da previše pojednostavljuje komplikovanu međunarodnu situaciju.

Ona je zahtevala od članova alijanse da se odupru iskušenju da pojednostave “sve komplikovaniji svet u kome živimo”

Ardern je na konferenciji izjavila da Novi Zeland prisustvuje samitu u Madridu sa ciljem da prošire vojne saveze, naglašavajući da je cilj da se doprinese svetu u kome neće biti potrebe da se oni aktiviraju. Dodala je i da je Novi Zeland do sada održavao “nezavisnu međunarodnu politiku”.

Ovaj samit bi trebalo da poploča put za pristupanje Švedske i Finske savezu, a pratiće ga i dogovor sa Turskom, koja je blokirala njihovo priključivanje alijansi. Time će se verovatno pogoršati tenzije između alijanse i Rusije.

Tagovi
KINA SAMIT SVET
  • kaćica

    30.6.2022 #1 Author

    Bilo bi dobro kada se oni ne bi mesali u sve.

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.7.2022 #2 Author

    Gde se oni umesaju,ne moze da bude nista dobro…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...