važne odluke za jačanje alijanse

Počeo NATO samit u Madridu: Na prvoj sednici lidera o situaciji u Ukrajini

SvetVesti

29.6.2022 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Počeo NATO samit u Madridu: Na prvoj sednici lidera o situaciji u Ukrajini Počeo NATO samit u Madridu: Na prvoj sednici lidera o situaciji u Ukrajini
Šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a započeli su sednice u okviru samita u Madridu u sredu. Govoreći na otvaranju prve sednice o Ukrajini,... Počeo NATO samit u Madridu: Na prvoj sednici lidera o situaciji u Ukrajini

Šefovi država i vlada zemalja članica NATO-a započeli su sednice u okviru samita u Madridu u sredu.

Govoreći na otvaranju prve sednice o Ukrajini, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će biti donete važne odluke za jačanje alijanse u svetu u kome „autoritarni režimi” poput Rusije i Kine osporavaju poredak zasnovan na pravilima.

Što se tiče nacrta za NATO, novog dokumenta strateškog koncepta, koji će biti odobren u Madridu, Stoltenberg je rekao da će saveznici ojačati odvraćanje i odbranu alijanse dok će otvoriti vrata Švedskoj i Finskoj uz formalni poziv.

Prema rečima šefa NATO-a, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održaće govor pred liderima, a biće usvojen i sveobuhvatan paket podrške ratom razorenoj Ukrajini.

Španski premijer Pedro Sančez (Pedro Sanchez) rekao je da će odluke koje saveznici donesu „odrediti naše kapacitete i upotrebu naših resursa u narednih 10 godina. Svet nas posmatra“.

Čestitajući Turskoj, Finskoj i Švedskoj na potpisivanju trilateralnog memoranduma za rešavanje bezbednosnih zabrinutosti Ankare, Sančez je rekao: „Ulazak ove dve zemlje u NATO biće važna prekretnica.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...