Wall Street zabeležio blagi oporavak, ali smanjeno trgovanje

Rast berzanskih indeksa u svetu samo korekcija ili preokret trenda? 

BerzaNovacSvetVesti

24.5.2022 11:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast berzanskih indeksa u svetu samo korekcija ili preokret trenda?  Rast berzanskih indeksa u svetu samo korekcija ili preokret trenda? 
Berzanski indeksi na Wall Streetu noćas su porasli više od 1,5 odsto, što se najviše zahvaljuje rastu cena akcija u finansijskom i tehnološkom sektoru,... Rast berzanskih indeksa u svetu samo korekcija ili preokret trenda? 

Berzanski indeksi na Wall Streetu noćas su porasli više od 1,5 odsto, što se najviše zahvaljuje rastu cena akcija u finansijskom i tehnološkom sektoru, nakon pada tržišta sedam nedelja zaredom.

Dow Jones je porastao 1,98 odsto na 31.880 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,86 odsto na 3.973 boda, a Nasdaq indeks 1,59 odsto na 11.535 bodova, prenosi Mina.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su porasle, a najviše, 3,2 odsto, u finansijskom.

S obzirom da nije bilo vesti koje bi podržale promenu trenda, analitičari kažu da se radi o korekciji cena akcija, nakon što su S&P 500 i Nasdaq indeks pali sedam nedelja zaredom, što nije zabeleženo od dot.com krize 2001. godine.

Dow Jones je pao osam nedelja zaredom, što nije zabeleženo od Velike depresije 1932. godine.

„Ovo mi se čini više kao predah na tržištu nego da se raspoloženje ulagača promenilo iz temelja. Čini se kao da je tržište manje preplašeno zbog inflacije i vjeruje da je Fed u stanju da izvede ‘meko prizemljenje’ privrede. No, mislim da je to privremeno“, kazao je Oliver Purš (Oliver Pursche), potpredsednik u Wealthspire Advisors.

U petak je tržište zatvoreno sa S&P 500 indeksom u minusu 18,7 odsto u odnosu na rekordni nivo, dostignut 3. januara, što znači da je nadomak padu više od 20 odsto ispod svog rekordnog nivoa.

To je posledica očekivanja da će američka centralna banka nastaviti agresivno da povećava ključne kamatne stope.

Ni procene poslovnih rezultata kompanija za idući period nisu impresivne. U sezoni objave rezultata za prvo tromesečje, 78 odsto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa nadmašilo je očekivanja analitičara.

Ipak, najave za tekuće tromesečje su uglavnom pesimistične, jer je zasad objavljeno 59 negativnih procena, a 32 pozitivne. Prošle godine je u istom tromesečju bilo 37 negativnih, a 52 pozitivne procene.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosječni obim trgovanja. U ponedeljak je na Wall Streetu vlasnika zamenilo 10,9 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni promet u poslednjih 20 dana iznosio 13,3 milijarde.

I na evropskim berzama cene akcija su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,67 odsto na 7.513 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,38 odsto na 14.175 bodova, a pariski CAC 1,17 odsto na 6.358 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...