Problemi u snabdevanju zbog geopolitičkih tenzija

Rast cena nafte drugu nedelju zaredom

SvetVesti

5.4.2024 14:21 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rast cena nafte drugu nedelju zaredom Rast cena nafte drugu nedelju zaredom
Cene nafte su nastavile rast u petak i na putu su da zabeleže drugi uzastopni nedeljni dobitak, podržane geopolitičkim tenzijama na Bliskom istoku, zabrinutošću... Rast cena nafte drugu nedelju zaredom

Cene nafte su nastavile rast u petak i na putu su da zabeleže drugi uzastopni nedeljni dobitak, podržane geopolitičkim tenzijama na Bliskom istoku, zabrinutošću zbog sve težeg snabdevanja i očekivanjima rasta potražnje usled poboljšanja ekonomija.

Referentna sirova nafta Brent je poskupele je na 91,01 dolar po barelu tokom prepodneva. Američka sirova nafta WTI (West Texas Intermediate) dostigla je cenu na 86,79 dolara po barelu, što je rast od 0,2 procenta. U četvrtak su cene oba tipa nafte zabeležile najviši nivo od oktobra, prenosi Reuters.

Brent i WTI su na putu da zabeleže dobitak viši od četiri odsto ove nedelje, rastući drugu nedelju zaredom, nakon što je Iran, kao jedan od najvećih proizvođača iz organizacije OPEC, najavio Izraelu osvetu zbog napada u kojem su poginuli visoko rangirani iranski vojni zvaničnici.

Analitičari navode da trgovci očekuju neku vrstu odmazde, ali da ne znaju detalje što stvara veliku nelagodnost i nervozu na tržištu. Izrael nije preuzeo odgovornost za napad na iransku ambasadu u Siriji u ponedeljak.

Kontinuirani napadi ukrajinskih dronova na naftne rafinerije u Rusiji mogli bi da poremete više od 15 odsto kapaciteta Rusije, rekao je zvaničnik NATO u četvrtak, što je pogodilo proizvodnju goriva u zemlji. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici predvođeni Rusijom, poznati kao OPEC+, ove nedelje su zadržali svoju politiku snabdevanja naftom nepromenjenom i pritisnuli neke zemlje da poštuju odluku o smanjenju proizvodnje.

Očekuje se da će problem u snabdevanju dovesti do smanjenja zaliha tokom drugog kvartala tekuće godine, ocenili su analitičari banke JP Morgan, navodeći da smanjenje isporuka dolazi u trenucima globalnog rasta potražnje za naftom od 1,4 miliona barela dnevno.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...