Usled očekivanja rasta potražnje

Cene nafte na petomesečnom maksimumu

Svet

2.4.2024 12:43 Autor: Vladimir Jokanović 2

Cene nafte na petomesečnom maksimumu Cene nafte na petomesečnom maksimumu
Cene sirove nafte porasle su u ponedeljak za oko jedan odsto, fjučersi američke nafte WTI dostigli su petomesečni maksimum na zatvaranju trgovanja, zbog očekivanja... Cene nafte na petomesečnom maksimumu

Cene sirove nafte porasle su u ponedeljak za oko jedan odsto, fjučersi američke nafte WTI dostigli su petomesečni maksimum na zatvaranju trgovanja, zbog očekivanja da će ekonomski rast u SAD i Kini podstaći potražnju, dok su zalihe smanjene zbog redukcije proizvodnje u zemljama OPEC+, kao i zbog ukrajinskih napada na ruske rafinerije.

Junski fjučersi nafte Brent dostigli su u ponedeljak cenu od oko 87,50 dolara po barelu, a u utorak su cene nastavile rast. Cena nafte Brent premašila je u utorak pre podne 88,60 dolara za barel, dok se naftom WTI trguje po ceni od oko 85 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Prošlonedeljni podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je indeks cena za ličnu potrošnju (PCE), Fedov preferirani merač inflacije, u znatnoj meri ublažen u februaru, uz značajno usporavanje troškova usluga. Većina analitičara ocenjuje da bi umerenost indeksa cena trebalo da podstakne ekonomski rast i potražnju za naftom.

Proizvodna aktivnost u Kini ojačala je u martu prvi put posle šest meseci, a Kina je najveći svetski uvoznik sirove nafte. Stručnjaci smatraju da bi snažna letnja potražnja za benzinom i oporavak potražnje za naftom mogli da podignu cene nafte do 100 dolara za barel.

Potražnja za naftom u Evropi bila je jača nego što se očekivalo i porasla je za 100.000 barela dnevno na godišnjem nivou u februaru, naveli su analitičari Goldman Sachsa. Kada je reč o ponudi, najveći izvoznik nafte Saudijska Arabija mogla bi da povisi zvaničnu prodajnu cenu u maju.


Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da će se naftne kompanije u zemlji fokusirati na smanjenje proizvodnje, a ne na izvoz u drugom tromesečju kako bi ravnomerno rasporedili smanjenje proizvodnje sa ostalim zemljama članicama OPEC+.

U napadima dronovima iz Ukrajine uništeno je nekoliko ruskih rafinerija, što bi trebalo da smanji ruski izvoz goriva, jer je skoro milion barela dnevno ruskog kapaciteta za preradu sirove nafte trenutno neupotrebljivo.

Kombinacija pomenutih faktora dovela je do poskupljenja benzina u SAD, zbog čega je Vašington apelovao na Kijev da prestane sa bombardovanjem ruskih rafinerija. Procenjuje se da bi cena benzina u SAD u narednim mesecima mogla da poraste na četiri dolara za galon, što bi bilo najviše od leta 2022. godine.

  • AJA

    2.4.2024 #1 Author

    Razumljivo objasnjenje.

    Odgovori

  • SENSEI

    3.4.2024 #2 Author

    Cene rastu i goriva i svih ostalih derivata. Treba to kontrolisati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...