pod uticajem špekulacija o potencijalnom smanjenju proizvodnje

Cene nafte na međunarodnim tržištima više od 83 dolara

SvetVesti

2.3.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cene nafte na međunarodnim tržištima više od 83 dolara Cene nafte na međunarodnim tržištima više od 83 dolara
U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 79,97 dolara dolara, a Brent nafte 83,55 dolara za barel, preneo je... Cene nafte na međunarodnim tržištima više od 83 dolara

U subotu ujutru cena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je 79,97 dolara dolara, a Brent nafte 83,55 dolara za barel, preneo je Oil Price.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara, pod uticajem špekulacija da će vodeći proizvođači smanjivati snabdevanje i u drugom tromesečju, a možda i duže, prenosi Mina.

Na londonskom tržištu nakon podneva je cena barela s rokom isporuke u maju bila viša 1,43 dolara nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 83,34 dolara. Ugovori s rokovima isporuke u aprilu istekli su u četvrtak i zaključili trgovinu sa cijenom od 83,62 dolara.

Na američkom tržištu, barel je poskupeo 1,54 dolara i njime se trgovalo po 79,8 dolara, prenosi Hrportfolio.

Među trgovcima je na kraju sedmice preovladalo uverenje da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici ograničavati snabdevanje i u drugom tromesečju. Odluka bi trebalo da bude doneta naredne sedmice.

„Ograničavanjem snabdevanja do kraja godine poslali bi snažnu poruku i to bi podiglo cene. Budu li je pak ograničavali do kraja drugog tromesečja, cene se neće značajnije promeniti, jer je mogućnost već uračunata u cene“, objasnio je Karsten Frič (Carsten Fritsch) iz Commerzbanka.

Istraživanje Reutersa pokazalo je da je OPEC u februaru crpeo 26,42 miliona barela dnevno, što je samo 90.000 barela dnevno više nego u januaru.

Podršku cenama pružila je i procena trgovaca da Saudijska Arabija u aprilu neće značajnije menjati cene nafte koju prodaje azijskim kupcima.

​OPEC je odvojeno objavio da se u četvrtak cena barela korpe nafte njegovih članica nije značajnije promenila i iznosila je 82,01 dolar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...