Berzanska vrednost kukuruza 58 odsto viša u odnosu na prošlu godinu

Rast cena svih osnovnih poljoprivrednih proizvoda

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

24.9.2021 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rast cena svih osnovnih poljoprivrednih proizvoda Rast cena svih osnovnih poljoprivrednih proizvoda
Povećana aktivnost robno-berzanskih učesnika i rast cena svih žitarica i uljarica, karakteristike su koje su aktuelne na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj... Rast cena svih osnovnih poljoprivrednih proizvoda

Povećana aktivnost robno-berzanskih učesnika i rast cena svih žitarica i uljarica, karakteristike su koje su aktuelne na tržišnoj sceni primarnih poljoprivrednih proizvoda u protekloj nedelji. Ove nedelje, ukupan promet na Produktnoj berzi u Novom Sadu je iznosio 3.274 tone robe, čija je finansijska vrednost iznosila 138.185.850,00 dinara.

Usled loših vremenskih uslova, žetva soje je odložena. Slaba ponuda dovela je do visokih cenovnih oscilacija tokom protekle nedelje. Od početka žetve cena ove uljarice je otpočela kontinuiranim rastom, što je takođe bilo zabeleženo u istom periodu prethodne godine.

Prvog dana trgovanja, berzanski ugovor je zaključen na cenovnom nivou od 71,00 din/kg bez PDV-a, dok je krajem nedelje registrovana cena od 75,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 73,83 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 5,48 odsto u odnosu na prethodni upoređujući period i možemo konstatovati da je soja i dalje na svojoj visokoj tržišnoj poziciji.

Za razliku od prethodne nedelje, gde je ponuda prošlogodišnjeg roda kukuruza izostala preko Produktne berze, ova nedelja donosi promene u vidu intenzivnije ponude ove žitarice. Zabeležen je uzlazni trend od 3,49 odsto, usled pojačane potražnje od strane domaćih prerađivača i izvoznika. Kupoprodajni ugovori roda 2020. i 2021. godine su zaključeni u cenovnom rasponu od 24,70 do 25,00 din/kg bez PDV-a sa hitnom isporukom.

Zaključeni ugovori na Produktnoj berzi u periodu 20.09.2021. – 24.09.2021. godine/Izvor: Produktna berza Novi Sad

U narednom periodu očekuje se intenzivnija žetva kukuruza, a samim tim i veću ponudu roda 2021. godine. Ponderisana cena je iznosila 24,84 din/kg bez PDV-a. Statistički, kada se ova cena uporedi sa istim periodom prethodne godine (15,70 din/kg bez PDV-a), ova žitarica beleži cenu višu za oko 58,00 odsto. 

Sredinom nedelje, na tržištu pšenice je zabeležena intenzivna tražnja od strane domaćih prerađivača, izvoznika i trgovaca, što je dovelo do pozitivnog cenovnog trenda od 2,33 odsto. Ovakav cenovni trend potpuno je bio korelativan sa dešavanjima na referentnim svetskim i regionalnim tržištima. U zavisnosti od parametara kvaliteta i klauzule „gratis lager“, ugovori su zaključeni od 26,00 do 27,00 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja u protekloj nedelji je iznosila 26,40 din/kg bez PDV-a, kaže se u izveštaju s Produktne berze.

Žetva suncokreta je skoro završena. Iako se otkup približava kraju, interesovanje za kupovinom je i dalje prisutno. Trgovanje na paritetu FCA se kretalo na nivou cena od 58,00 din/kg bez PDV-a, dok se ova uljarica na paritetu CPT plaćala 59,00 din/kg bez PDV-a. Sadašnji trend je da cena suncokreta raste kako kod nas, tako u regionu i celom svetu.

  • JANA

    18.9.2022 #1 Author

    Bogami najvece poskupljenje je na zitaricama koliko vidim .

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...