Posledice poskupljenja gasa

Rast inflacije u Španiji u aprilu

EUVesti

29.4.2024 14:47 Autor: Vladimir Jokanović 2

Rast inflacije u Španiji u aprilu Rast inflacije u Španiji u aprilu
Stopa inflacije u Španiji, merena prema standardima Evropske unije, iznosila je 3,4 odsto u periodu od 12 meseci do aprila, što je porast u... Rast inflacije u Španiji u aprilu

Stopa inflacije u Španiji, merena prema standardima Evropske unije, iznosila je 3,4 odsto u periodu od 12 meseci do aprila, što je porast u odnosu na 3,3 odsto u godini do marta, pokazuju preliminarni podaci Španskog instituta za statistiku (INE) objavljeni u ponedeljak.

Rezultat je uglavnom posledica povećanja cena gasa u poređenju sa prošlogodišnjim aprilom, jer je vlada prekinula mere preduzete radi ublažavanja inflacije nakon izbijanja rata u Ukrajini. Cene hrane su više porasle nego u istom periodu prošle godine, navodi INE, prenosi Reuters.

Inflacija harmonizovana prema standardima EU na period od 12 meseci bila je viša od očekivanih 3,3 procenta koliko su predvideli anketirani analitičari.

Osnovna inflacija, koja izuzima nestabilne cene sveže hrane i energije, porasla je za 2,9 odsto u periodu od 12 meseci do aprila, što je manje nego 3,3 odsto u prethodnom mesecu, navodi INE. Španski godišnji nacionalni indeks potrošačkih cena porastao je za 3,3 odsto do aprila, što je porast u odnosu na 3,2 odsto u martu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...