RAST JAVNOG DUGA U EU U Trećem kvartalu prošle godine dostigao nivo od 90 odsto BDP Unije

EUVesti

21.1.2021 17:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RAST JAVNOG DUGA U EU U Trećem kvartalu prošle godine dostigao nivo od 90 odsto BDP Unije RAST JAVNOG DUGA U EU U Trećem kvartalu prošle godine dostigao nivo od 90 odsto BDP Unije
Javni dug (meren učešćem u BDP) na nivou Evropske Unije (EU) u trećem kvartalu prošle godine dostigao je nivo od 89,9 odsto, u poređenju... RAST JAVNOG DUGA U EU U Trećem kvartalu prošle godine dostigao nivo od 90 odsto BDP Unije

Javni dug (meren učešćem u BDP) na nivou Evropske Unije (EU) u trećem kvartalu prošle godine dostigao je nivo od 89,9 odsto, u poređenju sa 87,7 odsto u drugom tromesečju, navodi se u izveštaju Evropskog statističkog zavoda – Eurostata.

U istom periodu prethodne godine javni dug na nivou EU iznosio je 79,2 odsto BDP.

U Evrozoni javni dug je na kraju trećeg kvartala prošle godine iznosio 97,3 odsto, dok je tri meseca ranije bio 95 odsto, a u istom periodu prethodne godine 85,8 procenata.

Prema oceni Eurostata, vlade članice EU su u drugom polugodištu prošle godine značajno povećale svoje zaduživanje kako bi ublažile ekonomske posledice pandemije korona virusa, a pojačana potreba za finansiranje javnih rashoda nastavila se i u trećem tromesečju prošle godine.

Evri, tastatura i lupa
Foto: Pexels.com

Najveći nivo javnog duga u trećem kvartalu prošle godine imala je Grčka, gde je javni dug bio dvostruko veći od BDP.

U Italiji javni dug je bio 154,2 odsto BDP, u Portugalu 130,8 procenata. U Francuskoj, Španiji, Kipru i Belgiji javni dug je bio za 10-20 odsto veći od BDP. Prema procenama Eurostata, javni dug Hrvatske dostigao je nivo od 86,4 odsto bruto društvenog proizvoda zemlje.

Najniži nivo javnog duga u odnosu na BDP u trećem kvartalu prošle godine među zemljama članicama EU imali su Estonija – 18,5 odsto, Bugarska 25,3 odsto i Luksemburg 26,1 procenat.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...