do sredine avgusta skoro 16 odsto na godišnjem nivou

Rast proizvodnje električne energije u Bugarskoj

BiznisEUInfrastrukturaVesti

16.8.2022 19:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rast proizvodnje električne energije u Bugarskoj Rast proizvodnje električne energije u Bugarskoj
Proizvodnja električne energije u Bugarskoj je od početka godine do sredine avgusta porasla skoro 16 odsto na godišnjem nivou. U tom periodu prijavljena je... Rast proizvodnje električne energije u Bugarskoj

Proizvodnja električne energije u Bugarskoj je od početka godine do sredine avgusta porasla skoro 16 odsto na godišnjem nivou.

U tom periodu prijavljena je proizvodnja električne energije u iznosu od 32,63 miliona megavat-sati (MWh), dok je za isti period prošle godine iznosila 28,14 miliona MWh, pokazuju podaci najnovijeg izveštaja o energetskom bilansu u zemlji Operatora elektroenergetskog sistema (ESO), koji je objavljen na veb stranici operatera.

Potrošnja električne energije u zemlji je za navedeni period povećana 0,16 odsto, prenosi Mina pozivajući se na bugarsku novinsku agenciju BTA.

Od početka godine do 14. avgusta potrošeno je 24,18 miliona MWh električne energije, dok je za isti prošlogodišnji period potrošnja iznosila 24,14 miliona MWh.

Učešće baznih postrojenja u energetskom miksu u ovoj zemlji povećano je 23,49 odsto za period od 1. januara do 14. avgusta ove godine, u odnosu na uporedni period.

Iz baznih stanica proizvedeno je oko 27,44 miliona MWh električne energije, dok je godinu ranije proizvodnja iznosila 22,22 miliona MWh.

Podaci ESO-a ukazuju da je za period od 1. januara do 14. avgusta, u odnosu na isti prošlogodišnji, saldo (izvoz-uvoz) povećan 111,66 odsto.

Statistika ESO-a pokazuje da je taj pokazatelj od početka godine postepeno opadao, ali je od tada redovno bio iznad 100 odsto.

Učešće obnovljivih izvora energije (OIE) u prenosnoj mreži povećano je 23 odsto za period od 1. januara do 14. avgusta na godišnjem nivou. Pored toga, učešće OIE u distributivnoj mreži povećano je 15,64 odsto.

“I dalje se primećuje pad električne energije proizvedene u hidroelektranama, 28,89 odsto za period od početka godine do sredine avgusta, u odnosu na isti prošlogodišnji period”, navodi se i u izveštaju ESO-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...