Značajne razlike između dve najveće evropske ekonomije

Rast sektora usluga u evrozoni u maju, uprkos kontrakciji u Francuskoj

EUVesti

23.5.2024 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rast sektora usluga u evrozoni u maju, uprkos kontrakciji u Francuskoj Rast sektora usluga u evrozoni u maju, uprkos kontrakciji u Francuskoj
Aktivnost privatnog sektora u evrozoni pokazuje obećavajući rast u maju, podstaknuta snažnim širenjem sektora usluga i smanjenjem kontrakcije u proizvodnom sektoru. Sektor usluga nastavio... Rast sektora usluga u evrozoni u maju, uprkos kontrakciji u Francuskoj

Aktivnost privatnog sektora u evrozoni pokazuje obećavajući rast u maju, podstaknuta snažnim širenjem sektora usluga i smanjenjem kontrakcije u proizvodnom sektoru. Sektor usluga nastavio je da raste ovog meseca, pri čemu je najnovije HCOB fleš istraživanje PMI usluga, koje je sastavio S&P Global, registrovalo vrednost od 53,3.

Ovaj broj je iznad kritičnog praga od 50, koji odvaja ekspanziju od kontrakcije. Vrednost je identična prošlomesečnoj od 53,3, ali je malo ispod očekivanih 53,5. U proizvodnom sektoru, stopa kontrakcije se smanjila, pri čemu je fleš PMI porastao na 47,4 sa prethodnih 45,7, znatno premašivši prognozu od 46,2, prenosi Euronews.

HCOB Flash Eurozone Composite PMI indeks, ključni pokazatelj ukupnog zdravlja ekonomije, popeo se na 52,3 u maju, sa 51,7 u aprilu, premašivši očekivanih 52 i zabeleživši najbrži tempo rasta u poslednjih godinu dana.

Međutim, pojavile su se značajne razlike između dve najveće ekonomije evrozone. U Nemačkoj je poslovna aktivnost nadmašila očekivanja u oba sektora, usluga i proizvodnje. Nasuprot tome, Francuska je doživela usporavanje u sektoru usluga. Glavni HCOB Flash France Composite PMI Output Index pao je na 49,1 u maju sa 50,5 u aprilu, beležeći svoj prvi pad u 2024. godini i prelazeći iz ekspanzije u kontrakciju.

Composite PMI indeks porastao je u Nemačkoj na 52,2 u maju, sa 50,6 u aprilu, premašivši prognoziranih 51, zabeleživši najvišu vrednost u poslednjih godinu dana i ukazujući na umerenu ekspanziju u aktivnosti privatnog sektora. Indeks PMI usluga porastao je na 53,9 sa 53,2, premašivši očekivanih 53,5 i signalizirajući najbrži rast od juna 2023. Indikator PMI proizvodnje porastao je na 45,4 sa 42,5 u aprilu, premašivši prognozu od 43,1.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.