RAST TRŽIŠTA OSIGURANJA U SRBIJI U TREĆEM KVARTALU 2020. GODINE Premija osiguranja veća za 2,2 odsto

NovacOsiguranjeSrbijaVesti

5.1.2021 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

RAST TRŽIŠTA OSIGURANJA U SRBIJI U TREĆEM KVARTALU 2020. GODINE Premija osiguranja veća za 2,2 odsto RAST TRŽIŠTA OSIGURANJA U SRBIJI U TREĆEM KVARTALU 2020. GODINE Premija osiguranja veća za 2,2 odsto
Na kraju trećeg kvartala 2020. godine, u Srbiji je poslovalo 20 društava za (re)osiguranje, što je isti broj kao i u trećem kvartalu 2019.... RAST TRŽIŠTA OSIGURANJA U SRBIJI U TREĆEM KVARTALU 2020. GODINE Premija osiguranja veća za 2,2 odsto

Na kraju trećeg kvartala 2020. godine, u Srbiji je poslovalo 20 društava za (re)osiguranje, što je isti broj kao i u trećem kvartalu 2019. Isključivo poslovima osiguranja bavi se 16 društava, a poslovima reosiguranja četiri društva. Od društava koja se bave poslovima osiguranja, isključivo životnim osiguranjem bave se četiri društva, dok isključivo neživotnim osiguranjem, odnosno i životnim i neživotnim osiguranjem po šest društava, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS).

Posmatrano prema vlasničkoj strukturi kapitala, od 20 društava, na kraju trećeg kvartala 2020. godine njih 15 je u većinskom stranom vlasništvu. Društva u stranom vlasništvu beleže preovlađujuće učešće u premiji životnih osiguranja sa 88,3 odsto, premiji neživotnih osiguranja sa 62 odsto, i u ukupnoj imovini sa 75,2 odsto.

Ukupna premija osiguranja u trećem kvartalu 2020. godine iznosila je 80,7 milijardi dinara (687 miliona evra) što je za 2,2 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Struktura premije ostala je nepromenjena u odnosu na isti period prethodne godine, usled gotovo jednakog rasta premije neživotnih i premije životnih osiguranja, tako da je učešće neživotnih osiguranja iznosilo 77,6 odsto a učešće životnih osiguranja 22,4 procenta.

Foto:Pixabay.com

Posmatrano prema vrstama osiguranja, struktura premije u trećem kvartalu 2020. godine slična je strukturi u istom periodu 2019. godine, uz najveće učešće osiguranja od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila u ukupnoj premiji od 33,4 odsto. Zatim slede životna osiguranja sa 22,4 odsto, imovinska osiguranja sa 18,9 odsto i osiguranje motornih vozila – kasko sa 10 odsto.

Premija neživotnih osiguranja u trećem kvartalu 2020. godine porasla je za 2,2 odsto u odnosu na isti period 2019. godine. Premija imovinskih osiguranja porasla je za 7,1 odsto, premija osiguranja motornih vozila – kasko – 6,4 odsto, a premija dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja – 19,5 odsto.

Foto: Shutterstock

Prema kriterijumu ukupne premije, u Srbiji najveća osiguravajuća kuća bila je Dunav osiguranje, zatim slede Đenerali, DDOR, Viner i Triglav osiguranje. Isti raspored je i u kategoriji neživotnih osiguranja. U kategoriji životnih osiguranja na prvom mestu je Đenerali osiguranje, a slede Viner, Grawe, Dunav osiguranje i DDOR.

Bilansna suma društava za (re)osiguranje povećana je na kraju trećeg kvartala 2020. (oko 2,66 milijardi evra) što je za sedam odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Prema kriterijumu bilansne sume najveća osiguravajuča kuća u Srbiji je Đenerali, slede Dunav osiguranje, Viner, Grawe i DDOR, navodi se u analizi Narodne banke Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...