Buđenje globalne ekonomije utiče na tržište energenata

Raste cena nafte nakon što je američki Kongres usvojio zakon o infrastrukturi

Vesti

8.11.2021 09:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raste cena nafte nakon što je američki Kongres usvojio zakon o infrastrukturi Raste cena nafte nakon što je američki Kongres usvojio zakon o infrastrukturi
Cene nafte porasle su u ponedeljak nakon pozitivnih prognoza globalnog ekonomskog rasta i veće potražnje za energijom, dok je državna kompanija Saudijske Arabije Aramco... Raste cena nafte nakon što je američki Kongres usvojio zakon o infrastrukturi

Cene nafte porasle su u ponedeljak nakon pozitivnih prognoza globalnog ekonomskog rasta i veće potražnje za energijom, dok je državna kompanija Saudijske Arabije Aramco podigla zvaničnu prodajnu cenu svoje sirove nafte, javlja Reuters.

Brent nafta je porasla za 84 centa na 83,58 dolara po barelu ili za jedan odsto, nakon prošlonedeljnog pada za skoro dva procenta. Američka nafta je porasla za 95 centi, ili 1,2 odsto, na 82,22 dolara, nakon što je pala za skoro tri procenta krajem prošle nedelje.

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pozdravio je odobrenje Kongresa za dugo odlagani infrastrukturni zakon u vrednosti od bilion dolara, koji bi mogao da podstakne rast i potražnju za gorivom.

Rast kineskog izvoza usporio je u oktobru, ali je nadmašio prognoze, podstaknut rastućom globalnom tražnjom uoči sezone zimskih praznika i poboljšanjima u lancima snabdevanja.

„Možemo očekivati da će rast globalnog BDP-a zadržati potražnju za energijom“, rekao je Avtar Sandu, viši menadžer za robu u Phillip Futures iz Singapura, dodajući da bi cene mogle da se ustale na višem nivou.

Uprkos drugačijim očekivanjima, Saudijska Arabija je takođe povećala cenu svoje referentne sirove nafte za kupce u Aziji krajem nedelje.

Potez kompanije Aramco sugeriše da je potražnja i dalje velika jer OPEC i drugi veliki izvoznici nafte kontrolišu snabdevanje, navodi ANZ Research.

Čini se da potražnja za mlaznim gorivom raste jer sve više država olakšava putovanje avionom uz manje ograničenja u vezi sa korona virusom.

Zemlje OPEC+, organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznici kao što je Rusija, složili su se prošle nedelje da se pridržavaju svog plana za povećanje proizvodnje nafte za 400.000 barela dnevno od decembra.

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je OPEC+ da proizvodi više barela kako bi ublažio rastuće cene i rekao da njegova administracija ima druge alate da se izbori sa višom cenom nafte.

Kineski uvoz nafte pao je na najniži nivo u poslednje tri godine u oktobru, pošto su državne rafinerije odustale od kupovine zbog viših cena, dok su nezavisne rafinerije bile ograničene kvotama za uvoz sirove nafte.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...