Uprkos planovima o napuštanju prljavih energenata

Raste potrošnja uglja u Nemačkoj

EUVesti

16.12.2022 14:36 Autor: Vladimir Jokanović 4

Raste potrošnja uglja u Nemačkoj Raste potrošnja uglja u Nemačkoj
Potrošnja uglja u Nemačkoj značajno je porasla, budući da se najjača evropska ekonomija okreće prljavom gorivu zbog prevazilaženja tekuće energetske krize, prema podacima nacionalnog... Raste potrošnja uglja u Nemačkoj

Potrošnja uglja u Nemačkoj značajno je porasla, budući da se najjača evropska ekonomija okreće prljavom gorivu zbog prevazilaženja tekuće energetske krize, prema podacima nacionalnog statističkog zavoda Destatis.

Više od trećine (36,3 odsto) električne energije koja je u nemačkoj elektroenergetskoj mreži proizvedena u periodu od jula do septembra tekuće godine došla je iz termoelektrana na ugalj, dok je u trećem kvartalu prošle godine taj procenat bio 31,9 odsto, prenosi Reuters.

Uprkos tome što neke od ministarstava u nemačkoj vladi vode članovi stranke Zelenih, koji su se zalagali za potpuno ukidanje potrošnje uglja do 2030. godine, ovaj energent se sve više troši usled ograničenog uvoza gasa zbog rata u Ukrajini i sankcija Rusiji.

Pod pretnjom nestašice gasa, neke fabrike uglja koje su bile zatvorene ili ostavljene u rezervi, ponovo su aktivirane na tržištu ove godine. Prema izveštaju Međunarodne energetske agencije (IEA) povećana je proizvodnja energije iz uglja u celoj Evropskoj uniji, a očekuje se da će tako ostati još neko vreme.

Proizvodnja električne energije iz uglja porasla je u Nemačkoj za 13,3 odsto na godišnjem nivou na 42,9 teravat-časova (TWh) u trećem kvartalu ove godine. Ukupna proizvodnja električne energije u tom periodu bila je 118,1 TWh, što je za 0,5 procenata manje nego prošle godine.

Proizvodnja električne energije iz gasa blago je porasla, uprkos visokim cenama, jer je proizvodnja struje u hidroelektranama i vetroparkovima bila manja od uobičajene, zbog vremenskuh uslova. Proizvodnja struje iz nuklearne energije takođe je smanjena u trećem kvartalu, jer je smanjen broj aktivnih reaktora.

  • GOCA BG

    17.12.2022 #1 Author

    Zbog energetske krize moraju da koriste sto vise uglja,to im je jedina opcija da preguraju zimu…

    Odgovori

  • MADMAX

    18.12.2022 #2 Author

    Naćiće Nemci rešenje kao i uvek.

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    18.12.2022 #3 Author

    Ma za njih nema zime …snadju se oni uvek

    Odgovori

  • MARE

    5.3.2023 #4 Author

    Nece Nemac da ga Rus ucenjuje,zato ce da imaju cistiji vazduh,hshahah

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...