RASTE PRODAJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U EVROPI Od početka godine više od pola miliona vozila

AutomobiliEULifestyleVesti

4.12.2020 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

RASTE PRODAJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U EVROPI Od početka godine više od pola miliona vozila RASTE PRODAJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U EVROPI Od početka godine više od pola miliona vozila
Prema podacima Schmidt Automotive Research u prvih 11 meseci ove godine u Evropi je prodato više od pola miliona električnih automobila. S obzirom na... RASTE PRODAJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA U EVROPI Od početka godine više od pola miliona vozila

Prema podacima Schmidt Automotive Research u prvih 11 meseci ove godine u Evropi je prodato više od pola miliona električnih automobila. S obzirom na postojeću dinamiku, procenjuje se da bi ukupan broj do kraja godine mogao da dostigne pa i premaši 600 hiljada novih električnih auktomobila.

Kako se ističe u analizi, porastu prodaje ovih automobila doprineli su i oštriji evropski propisi o emisiji zagađenja. Takođe, veća potražnja je navela proizvođače da ulože milijarde evra u razvoj električnih vozila kojima će biti moguća vožnja na velike udaljenosti.

Foto: Pixabay.com

Isto tako, nekoliko evropskih država planira potpunu zabranu prodaje novih automobila s pogonom na gorivo. Među njima su Francuska, Norveška i Velika Britanija koja to planira da učini do 2030. godine, prenosi klix.ba.

Kako se ističe, broj broj električnih vozila u Evropi i dalje je mnogo manji u odnosu na broj onih konvencionalnih, iako postoji tendencija velikih proizvođača da prodaju više električnih automobila, jer su suočeni sa oštrim propisima o smanjenju emisije štetnih gasova iz automobila. Inače, nedavno je objavljeno da je u Evropi u oktobru najprodavanije električno vozilo bio Volkswagen ID.3, koji je nadmašio konkurenciju, pre svih modele Tesla.

  • Lolek

    2.4.2022 #1 Author

    Na solarnu mozda mozemo da izdrzimo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...