Investitori zabrinuti zbog budžetskog deficita Pariza

Rastu troškovi zaduživanja Francuske

EUVesti

24.9.2024 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rastu troškovi zaduživanja Francuske Rastu troškovi zaduživanja Francuske
Troškovi zaduživanja Francuske izjednačili su se sa troškovima Španije, dok investitori izražavaju zabrinutost zbog upitne sposobnosti Pariza da zatvori svoj veliki budžetski deficit. Prinosi... Rastu troškovi zaduživanja Francuske

Troškovi zaduživanja Francuske izjednačili su se sa troškovima Španije, dok investitori izražavaju zabrinutost zbog upitne sposobnosti Pariza da zatvori svoj veliki budžetski deficit.

Prinosi na desetogodišnje obveznice Francuske porasli su na najviši nivo u odnosu na Španiju od finansijske krize 2008. godine, iznoseći 2,95 i 2,96 odsto, usled zabrinutosti investitora zbog političkog i ekonomskog rizika u Francuskoj, dok njen južni sused više pažnje posvećuje fiskalnoj konsolidaciji, prenosi Financial Times.

Istovremeno, razlika između troškova zaduživanja Francuske i Nemačke na deset godina, koja se smatra merilom rizika držanja francuskog duga, dostigla je najviši nivo u poslednjih sedam nedelja. U ponedeljak je iznosila 0,79 procenata, u poređenju sa 0,71 procentnom početkom septembra.

Porast premije za držanje francuskog duga dogodio se kada je nova vlada premijera Mišela Barnijea (Michel Barnier) u ponedeljak zatražila još jedno odlaganje u podnošenju planova Evropskoj komisiji za usklađivanje sa fiskalnim pravilima EU.

Francuski prinosi su pod pritiskom jer postaje očigledno da se Barnijeova vlada suočava s neizvesnom budućnošću, sa mogućnošću pada vlade, ocenjuju analitičari. Istovremeno, Investitori postaju sve skeptičniji prema tome da će Francuska sprovesti budžetske rezove koje EU zahteva, posebno jer rast rejtinga populističkih partija u Francuskoj i Nemačkoj potencijalno slabi političku moć bloka da primora zemlje na poštovanje fiskalnih pravila.

Evropska komisija želi da javni deficiti budu ispod tri odsto BDP-a, a javni dug ispod 60 odsto. Dug Francuske iznosio je 111 odsto BDP-a krajem marta ove godine, dok se očekuje da će budžetski deficit porasti na najmanje 5,6 odsto u 2024. godini. Investitori su takođe zabrinuti da Barnije neće moći da izbegne glasanje o nepoverenju u parlamentu u narednim mesecima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.