oporavak srpske ekonomije brži od planiranog

Rebalansom budžeta prihodi veći za 152,2 milijardi dinara

InvesticijeNovacSrbijaVesti

26.10.2021 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rebalansom budžeta prihodi veći za 152,2 milijardi dinara Rebalansom budžeta prihodi veći za 152,2 milijardi dinara
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u utorak da se rebalans budžeta za ovu godinu radi zbog dobrih finansijskih rezultata u prvih devet meseci... Rebalansom budžeta prihodi veći za 152,2 milijardi dinara

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u utorak da se rebalans budžeta za ovu godinu radi zbog dobrih finansijskih rezultata u prvih devet meseci kako bi se taj novac raspodelio na bolji standard građana, kao i dalja kapitalna ulaganja.

On je obrazlažući pred poslanicima u Skupštini Srbije Predlog izmena i dopuna Zakona o budžetu Srbije za 2021. godinu, rekao da se naša ekonomija znatno brže oporavlja od svih predviđanja i da treba da budemo zadovoljni zbog toga.

„U republičkom budžetu je u prvih devet meseci ostvaren deficit od 93 milijarde dinara, što je za 182,6 milijardi dinara bolje od planiranog. Rebalans je prevashodno razvojni a ukupni budžetski prihodi predviđeni njime iznose 1.488,5 milijardi dinara, što je za 132,2 milijarde dinara, odnosno 9,7 odsto, više u odnosu na iznos prihoda planiran rebalansom iz aprila ove godine“, rekao je Mali.

Dodao je da je u odnosu na planirane prihode budžeta, iznos planiran ovim rebalansom veći za 152,2 milijardi dinara.

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara što je povećanje od 111 milijardi dinara, a neporeski u iznosu od 191,5 milijardi što je povećanje od 21,1 milijard).

Kada je reč o strukturi prihoda, poreski prihodi čine 85,9 odsto, neporeski 12,9 a 1,2 odsto se odnosi na donacije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...