Poslovne banke upozoravaju na urušavanje kreditne sposobnosti stanovništva

Banka Slovenije pod pritiskom da promeni ograničenje kod zaduživanja fizičkih lica

BankeRegionU fokusu

27.1.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Banka Slovenije pod pritiskom da promeni ograničenje kod zaduživanja fizičkih lica Banka Slovenije pod pritiskom da promeni ograničenje kod zaduživanja fizičkih lica
Banka Slovenije najavila je jačanje dijaloga sa nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rešenje koje će odgovarati zajmoprimcima koji uzimaju kredite i onima koji... Banka Slovenije pod pritiskom da promeni ograničenje kod zaduživanja fizičkih lica

Banka Slovenije najavila je jačanje dijaloga sa nadležnim institucijama kako bi se pronašlo rešenje koje će odgovarati zajmoprimcima koji uzimaju kredite i onima koji ne mogu da ih otplaćuju, a nakon poziva da se ublaže mere jer je rast minimalne plate nekima značajno smanjio kreditnu sposobnost, objavio je SEEbiz.

Sa povećanjem minimalne plate porastao je i iznos koji, u skladu s uslovima Banke Slovenije za kreditiranje fizičkih lica, mora ostati na računu zajmoprimca nakon uplate mesečne rate.

„Ova makrobonitetna mera štiti zaradu od mesečnog opterećenja koje bi premašilo zakonski minimalni iznos potreban za preživljavanje“, napisala je Banka Slovenije u odgovoru Ministarstvu rada, porodice, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti koje ju je pozvalo da razmotri izmene tih ograničenja.

Banka Slovenije je naglasila da raste i opšti nivo zarada, što povećava kreditnu sposobnost ostalih zajmoprimaca.

„Prema poslednjim podacima, rast stambenog kreditiranja je zato relativno visok i iznosi 10,5 odsto na godišnjem nivou”, dodaju.

Kako su naveli, od uvođenja makrobonitetne mere u novembru 2019. godine, u Banci Slovenije prate ključne parametre koji utiču na efikasnost te mere, a uslovi su ublaženi sredinom prošle godine. Tada je, kako piše SEEbiz, omogućeno kreditiranje kupaca koji nakon uplate mesečne rate imaju iznos manji od propisanog, ali banke mogu da dozvole takav izuzetak u najviše 10 odsto transakcija.

„Iz podataka banaka vidi se je da je u stambenom kreditiranju u proteklom periodu takav izuzetak iskorišćen u samo 2,4 odsto slučajeva“, istakli su iz Banke Slovenije.

Nakon plaćanja svih rata iz ugovora o kreditu pojedincu mesečno mora ostati najmanje 914,55 evra, a za svako dete taj iznos mora biti veći za 248,92 evra, upozorilo je Udruženje banaka Slovenije.

„Osoba sa prosečnom platom i jednim detetom nije kreditno sposobna… To ne postoji nigde drugde“, kritikovao je takvu meru predsednik Uprave NLB Blaž Brodnjak.

  • Bella

    29.1.2023 #1 Author

    Srpske banke su vec sve promenile nece biti teski ni njima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...