CRNA GORA NA IVICI NAJDUBLJE RECESIJE Procene kreditnog rejtinga sa stabilnog u negativni

BankeNovacRegionVesti

5.5.2020 12:28 Autor: Ljiljana Begović 3

CRNA GORA NA IVICI NAJDUBLJE RECESIJE Procene kreditnog rejtinga sa stabilnog u negativni CRNA GORA NA IVICI NAJDUBLJE RECESIJE Procene kreditnog rejtinga sa stabilnog u negativni
Agencija “Standard and Poor’s” (S&P) promenila je u novom izveštaju izglede kreditnog rejtinga Crne Gore sa stabilnog u negativni, uz potvrdu ocene “B+/B”. Ocena... CRNA GORA NA IVICI NAJDUBLJE RECESIJE Procene kreditnog rejtinga sa stabilnog u negativni

Agencija “Standard and Poor’s” (S&P) promenila je u novom izveštaju izglede kreditnog rejtinga Crne Gore sa stabilnog u negativni, uz potvrdu ocene “B+/B”. Ocena kreditnog rejtinga države je važna za procenu kreditne sposobnosti, a negativan rejting znači teže i skuplje zaduživanje.

Ovo bi, prema proceni stručnjaka, značilo da je Crna Gora samo jedan stepenik do pada u šestu – najgoru kategoriju kreditnog rejtinga. S&P je početkom marta potvrdio stabilni kreditni rejting države.

Crnogorski premijer Duško Marković rekao je da država pregovara za obezbeđivanje 508 miliona evra koliko fali državnoj kasi, od čega će 455 miliona evra obezbediti kroz kreditne aranžmane, dok je oko 53 miliona evra obezbeđeno iz donacija.

“Iako pretpostavljamo da će se rast oporaviti u 2021. godini, dugotrajni zastoj u ekonomskim aktivnostima mogao bi naneti trajnu štetu proizvodnom kapacitetu Crne Gore, značajno oslabiti njenu fiskalnu poziciju i negativno uticati na njen domaći bankarski sektor. Ranije aktivnosti Vlade na prefinansiranju i uspostavljeni odnosi sa međunarodnim finansijskim institucijama (IFI) ublažavaju kratkoročne rizike refinansiranja. Zato mi revidiramo naše izglede o Crnoj Gori na negativne iz stabilnih i potvrđujemo naše „B +/B“ ocene”, navedeno je u izveštaju agencije, prenose Vijesti.

Agencija procenjuje da će pandemija imati značajne posledice na globalnom nivou kod svih zemalja koje zavise od turizma. “Očekujemo da će pandemija zajedno sa ograničenjem putovanja kako unutar Crne Gore, tako i na ostalim tržištima turističkih izvora imati značajan uticaj na BDP, fiskalne račune i devizni priliv u 2020”, piše u izveštaju.

Srpski turisti mogu ublažiti ekonomski pad ako se granice budu uskoro otvorile

Foto:Pixabay.com

“Napominjemo da turisti iz Rusije i Srbije zajedno čine otprilike dve trećine turističkih dolazaka u Crnu Goru. S obzirom na geografsku blizinu, turizam iz Srbije mogao bi se pokazati dostupnijim, ako se granice uskoro otvore. Verujemo, da čak i ako se uklone ograničenja putovanja, važna komponenta odnosiće se na dugoročne mere prevencije koje će takođe uticati na turizam. Zato, smatramo da bi značajni delovi turističke sezone Crne Gore 2020. mogli biti izgubljeni, a čvršći oporavak počinje tek 2021. godine”, ocenjuje agencija S&P, prenose Vijesti.

  • iva

    5.5.2020 #1 Author

    nadajmo se da ce se stanje popraviti.
    ceo svet je trenutno u problemu sto se tice ekonomije. posebno turizam
    , sve najbolje nasim susedima

    Odgovori

  • zorica stefanovic

    5.5.2020 #2 Author

    Turizam je ozbiljna delatnost,nasi susedi imaju mnogo toga jos da uce.

    Odgovori

  • Marko

    6.5.2020 #3 Author

    Logično, jer pada prihod od turizma, a od toga većinski pune budžet

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...