izmena zakona bila bi motiv da se nezaposleni prekvalifikuju

Crna Gora radi na uvođenju kategorije „stalnog sezonskog radnika“

BiznisRegionTurizam

29.4.2023 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Crna Gora radi na uvođenju kategorije „stalnog sezonskog radnika“ Crna Gora radi na uvođenju kategorije „stalnog sezonskog radnika“
Da bi se ublažio hronični problem nedostatka radne snage na crnogorskom primorju tokom letnje sezone, predstavnici vlade, poslodavaca i sindikata rade na uvođenju kategorije... Crna Gora radi na uvođenju kategorije „stalnog sezonskog radnika“

Da bi se ublažio hronični problem nedostatka radne snage na crnogorskom primorju tokom letnje sezone, predstavnici vlade, poslodavaca i sindikata rade na uvođenju kategorije „stalni sezonski radnik“, što bi motivisalo nezaposlene da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Vijestima su rekli da su spremni da tu kategoriju zaposlenih uvrste u izmene i dopune Zakona o radu, što se izvesno neće dogoditi pre početka predstojeće letnje turističke sezone, pišu Vijesti, prenela je Mina.

”Radna grupa koju čine predstavnici ministarstva, relevantnih resora i predstavnici socijalnih partnera (sindikata i poslodavaca), rade na izmenama i dopunama Zakona o radu. Rok za njegovo donošenje je treći kvartal naredne godine. U kojoj će se formi regulisati pitanje stalnog sezonskog zaposlenog, rano je reći, jer se propisi donose uz saglasnost svih strana – vlade i socijalnih partnera”, naveli su iz resora kojim rukovodi Admir Adrović, i dodali da će izmene i dopune biti na javnoj raspravi.

Iz Privredne komore (PKCG), koja je inicirala uvođenje te kategorije radnika, saopštili su da nedostatak radne snage na sezonskim poslovima predstavlja jednu od značajnih biznis barijera u turizmu, te da sadašnja ponuda, posebno domaćeg stručnog kadra, nije zadovoljavajuća.

”Zato je potrebno omogućiti poslodavcima da u najkraćem roku i uz jednostavne procedure obezbede odgovarajuću radnu snagu za svoje potrebe”, naveli su iz PKCG.

PKCG ističe da bi se uvođenjem kategorije “stalni sezonski radnik” ublažio ovaj problem, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije.

 • DASHA

  29.4.2023 #1 Author

  Bas dobra ideja

  Odgovori

 • Vale

  30.4.2023 #2 Author

  Moraju nekako da rese problem

  Odgovori

 • IV

  30.4.2023 #3 Author

  Da li to podrazumeva praćenje uslova tržišta u datom momentu?

  Odgovori

 • KIMCHI

  30.4.2023 #4 Author

  Odlicno resenje problema

  Odgovori

 • BLIZANAC

  30.4.2023 #5 Author

  Podržavam ovako dobre ideje.

  Odgovori

 • MARA

  30.4.2023 #6 Author

  Super su smislili

  Odgovori

 • MAJA

  30.4.2023 #7 Author

  To je dobro, nadam se da ce naci nacin

  Odgovori

 • REA

  30.4.2023 #8 Author

  Ovo bi bilo fino za nas narod

  Odgovori

 • SUNCICA

  30.4.2023 #9 Author

  Dobra stvar jer nasi vec godina idu na primorje da rade

  Odgovori

 • COKA

  30.4.2023 #10 Author

  Bravo za ideju!

  Odgovori

 • DUCA

  2.5.2023 #11 Author

  Sjajna ideja! Značiće sezonskim radnicima.

  Odgovori

 • BOBICA

  2.5.2023 #12 Author

  Svaka čast za ideju! Vrh!

  Odgovori

 • Grocka

  7.5.2023 #13 Author

  Svaka cast

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...