izmena zakona bila bi motiv da se nezaposleni prekvalifikuju

Crna Gora radi na uvođenju kategorije „stalnog sezonskog radnika“

BiznisRegionTurizam

29.4.2023 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Crna Gora radi na uvođenju kategorije „stalnog sezonskog radnika“ Crna Gora radi na uvođenju kategorije „stalnog sezonskog radnika“
Da bi se ublažio hronični problem nedostatka radne snage na crnogorskom primorju tokom letnje sezone, predstavnici vlade, poslodavaca i sindikata rade na uvođenju kategorije... Crna Gora radi na uvođenju kategorije „stalnog sezonskog radnika“

Da bi se ublažio hronični problem nedostatka radne snage na crnogorskom primorju tokom letnje sezone, predstavnici vlade, poslodavaca i sindikata rade na uvođenju kategorije „stalni sezonski radnik“, što bi motivisalo nezaposlene da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Vijestima su rekli da su spremni da tu kategoriju zaposlenih uvrste u izmene i dopune Zakona o radu, što se izvesno neće dogoditi pre početka predstojeće letnje turističke sezone, pišu Vijesti, prenela je Mina.

”Radna grupa koju čine predstavnici ministarstva, relevantnih resora i predstavnici socijalnih partnera (sindikata i poslodavaca), rade na izmenama i dopunama Zakona o radu. Rok za njegovo donošenje je treći kvartal naredne godine. U kojoj će se formi regulisati pitanje stalnog sezonskog zaposlenog, rano je reći, jer se propisi donose uz saglasnost svih strana – vlade i socijalnih partnera”, naveli su iz resora kojim rukovodi Admir Adrović, i dodali da će izmene i dopune biti na javnoj raspravi.

Iz Privredne komore (PKCG), koja je inicirala uvođenje te kategorije radnika, saopštili su da nedostatak radne snage na sezonskim poslovima predstavlja jednu od značajnih biznis barijera u turizmu, te da sadašnja ponuda, posebno domaćeg stručnog kadra, nije zadovoljavajuća.

”Zato je potrebno omogućiti poslodavcima da u najkraćem roku i uz jednostavne procedure obezbede odgovarajuću radnu snagu za svoje potrebe”, naveli su iz PKCG.

PKCG ističe da bi se uvođenjem kategorije “stalni sezonski radnik” ublažio ovaj problem, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije.

  • DASHA

    29.4.2023 #1 Author

    Bas dobra ideja

    Odgovori

  • Vale

    30.4.2023 #2 Author

    Moraju nekako da rese problem

    Odgovori

  • IV

    30.4.2023 #3 Author

    Da li to podrazumeva praćenje uslova tržišta u datom momentu?

    Odgovori

  • KIMCHI

    30.4.2023 #4 Author

    Odlicno resenje problema

    Odgovori

  • BLIZANAC

    30.4.2023 #5 Author

    Podržavam ovako dobre ideje.

    Odgovori

  • MARA

    30.4.2023 #6 Author

    Super su smislili

    Odgovori

  • MAJA

    30.4.2023 #7 Author

    To je dobro, nadam se da ce naci nacin

    Odgovori

  • REA

    30.4.2023 #8 Author

    Ovo bi bilo fino za nas narod

    Odgovori

  • SUNCICA

    30.4.2023 #9 Author

    Dobra stvar jer nasi vec godina idu na primorje da rade

    Odgovori

  • COKA

    30.4.2023 #10 Author

    Bravo za ideju!

    Odgovori

  • DUCA

    2.5.2023 #11 Author

    Sjajna ideja! Značiće sezonskim radnicima.

    Odgovori

  • BOBICA

    2.5.2023 #12 Author

    Svaka čast za ideju! Vrh!

    Odgovori

  • Grocka

    7.5.2023 #13 Author

    Svaka cast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...