EPIDEMIJA ZAUSTAVILA SKORO POLOVINU FIRMI U CRNOJ GORI Najveći teret podnela mala i mikro preduzeća

BiznisRegionVesti

21.5.2020 10:15 Autor: Ljiljana Begović 1

EPIDEMIJA ZAUSTAVILA SKORO POLOVINU FIRMI U CRNOJ GORI Najveći teret podnela mala i mikro preduzeća EPIDEMIJA ZAUSTAVILA SKORO POLOVINU FIRMI U CRNOJ GORI Najveći teret podnela mala i mikro preduzeća
Više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori je tokom krize izazvane korona virusom prekinulo rad. Delimično je poslovalo 35 odsto, dok je 23... EPIDEMIJA ZAUSTAVILA SKORO POLOVINU FIRMI U CRNOJ GORI Najveći teret podnela mala i mikro preduzeća

Više od 40 odsto kompanija u Crnoj Gori je tokom krize izazvane korona virusom prekinulo rad. Delimično je poslovalo 35 odsto, dok je 23 odsto njih bilo u potpunosti operativno, od čega je 13 odsto organizovalo rad od kuće.

To pokazuju podaci iz istraživanja koje je Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada i u partnerstvu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, sprovela među crnogorskim privrednicima kako bi ocenila uticaj pandemije Covid-19 na poslovanje u Crnoj Gori.

Generalna sekretarka UPCG Suzana Radulović kaže da su teret krize najviše podnela mikro i mala preduzeća, dok su velike kompanije pokazale značajno veću otpornost, te su u najvećem procentu (38 odsto) bile u potpunosti operativne.

Iako Istraživanje UPCG pokazuje da čak 90 osto kompanija u Crnoj Gori nije otpuštalo radnike tokom krize, Radulović je upozorila da bi novi talas korona virusa, za koji se veruje da bi se mogao pojaviti na jesen, doveo do zemljotresa u privredi.

Foto: Shutterstock.com

„Ukoliko dođe do još jednog ovakvog talasa bojimo se da će doći do gašenja velikog broja privrednih subjekata i do otpuštanja velikog broja radnika“, rekla je Radulović,prenosi portal CDM.

Istraživanje UPCG je pokazalo i da svaki treći ispitanik smatra da bi im za obnavljanje poslovanja bilo potrebno između jednog i tri meseca, dok je skoro četvrtina procenila da bi im bilo potrebno od tri do šest meseci, odnosno više od šest meseci.

Iz Unije poslodavaca su poručili da je objavljivanje izveštaja samo prva etapa istraživanja i da će se uticajem korona virusa na poslovanje u Crnoj Gori baviti i u narednim mesecima kako bi vršili svojevrsni monitoring pojava, problema i mogućih šansi, u skladu sa razvojem situacije. Aktivnost će kompletirati detaljnom analizom za koju veruju da će biti važan strateški dokument za planiranje i podršku oporavku crnogorske ekonomije.

  • Snežana

    21.5.2020 #1 Author

    Mala preduzeca uvek dodju na kraju kao obicni smrtnici u odnosu na ova velika…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...