IZGRADNJA AERODROMA U TREBINJU MOGLA BI DA POČNE 2021. Prvi letovi, najverovatnije, za dve godine, najavila Mihajlović

BiznisInfrastrukturaRegionVesti

20.8.2020 12:21 Autor: Julijana Vincan 0

IZGRADNJA AERODROMA U TREBINJU MOGLA BI DA POČNE 2021. Prvi letovi, najverovatnije, za dve godine, najavila Mihajlović IZGRADNJA AERODROMA U TREBINJU MOGLA BI DA POČNE 2021. Prvi letovi, najverovatnije, za dve godine, najavila Mihajlović
Prvi avioni sa aerodroma u Hercegovini, čija bi izgradnja mogla da počne do kraja naredne godine, poleteće najverovatnije 2022. godine, izjavila je ministarka građevinarstva,... IZGRADNJA AERODROMA U TREBINJU MOGLA BI DA POČNE 2021. Prvi letovi, najverovatnije, za dve godine, najavila Mihajlović

Prvi avioni sa aerodroma u Hercegovini, čija bi izgradnja mogla da počne do kraja naredne godine, poleteće najverovatnije 2022. godine, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović.

S obzirom na složene procedure planiranja i period neophodan za izradu tehničke dokumentacije i ishodovanje dozvola za gradnju sa radovima na glavnom aerodromu Trebinje bi najranije moglo da se počne do kraja 2021. godine, navela je ministarka. Dodala je da, u zavisnosti od odabrane lokacije i izabranog modela, trajanje gradnje aerodroma može biti različito.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Mihajlović je naglasila da je u planu da prvi avioni polete sa aerodroma u Trebinju već 2022. godine. Istakla je da će za razvoj punog, predloženog kapaciteta, biti potrebno do četiri godine.

Srbija je predložila nadležnima iz Republike Srpske tri moguće lokacije za aerodrome, i to u blizini Trebinja dve i jedne kraj Gacka.

„Nakon analize lokacija, na ministarskom nivou ćemo se opredeliti za konačnu. Nakon toga, RS će izraditi plansku dokumentaciju i biće napravljen sporazum o osnivanju budućeg aerodromskog operatera, finansiranju tehničke dokumentacije i izvođenja radova“, izjavila je Mihajlović za Glas Srpske.

Naglasila je da bi, osim veze sa Banjom Lukom, Sarajevom, Mostarom, Tuzlom i aerodromima u Srbiji i ostalim zemljama iz okruženja, ovaj aerodrom građanima i privredi u RS omogućio povezanost sa celim svetom.

„U saobraćajnom smislu bio bi alternativa aerodromima u pomenutim gradovima, aerodromu Dubrovnik i Tivat“, rekla je Mihajlović, dodajući da se aerodrom Trebinje planira u kvalitetu višem od svih u okruženju.

Foto: Pixabay.com

Brzi put Sarajevo-Beograd

Govoreći o projektu brzog puta Sarajevo-Beograd, Mihajlović je navela da je izgradnja ovog autoputa započeta u 2019. godini na deonici Sremska Rača-Kuzmin, čija je dužina oko 18 kilometara, a vrednost radova oko 220 miliona evra, uključujući izgradnju novog mosta preko Save.

„Gradilišta u Srbiji nisu stala za sve vreme epidemije, kao ni tokom vanrednog stanja. To se odnosi i na ovaj projekat. Ove sedmice, na gradilištu ove deonice, gde je glavni izvođač turska kompanija Taşyapı, na lokaciji novog mosta preko Save, prisutno je oko 140 radnika i oko 100 jedinica mehanizacije. Za drugu deonicu, Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH), započeta je izrada projektno-tehničke dokumentacije. Dužina ove deonice biće oko 60 kilometara“, pojasnila je Mihajlović.

Objasnila je da se vrednost autoputa Beograd-Sarajevo na teritoriji Srbije procenjuje na 1,05 milijardi evra. Računajući i deonice u BiH, ukupna vrednost iznosi dve milijarde evra, što ovaj projekat čini jednim od najvrednijih u regionu.

Foto: JP Putevi Srbije

Izgradnja deonice od Bijeljine do Rače

Kada je reč o izgradnji deonice od Bijeljine do Rače, Mihajlović je istakla da je važno da se Srbija i BiH što bolje infrastrukturno povežu radi bržeg razvoja regiona. Prema najavama, Srbija će za to izdvojiti 100 miliona, od potrebnih 140 miliona evra.

„U finansiranju autoputa Brčko-Bijeljina-Rača učestvovaće i Srbija, koja već gradi deonicu autoputa Sremska Rača-Kuzmin, koji bi trebalo dalje da se poveže sa deonicama čija je gradnja planirana na teritoriji BiH, gde je Bijeljina prva važnija tačka sa kojom će ovaj autoput biti povezan. Očekujemo razgovore o konkretnim koracima u vezi sa realizacijom izgradnje autoputa na deonici od Bijeljine do Rače“, navela je Mihajlović.

Novi mostovi između Srbije i BiH

Ministarka očekuje i da ove godine konačno bude pušten u saobraćaj novi most preko Drine, između Ljubovije i Bratunca. Kako je naglasila, za to je potrebno da bude završena izgradnja zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH.

Mihajlović je dodala da je, osim toga, u planu rekonstrukcija 11 mostova između Srbije i BiH.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...