U železničkoj kompaniji očekuju povećanje obima prevoza za 23 odsto

Kompanija Montecargo završila godinu u plusu

BiznisBolji posaoPoslovanjeRegion

5.1.2023 11:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kompanija Montecargo završila godinu u plusu Kompanija Montecargo završila godinu u plusu
Montecargo bi 2022. godinu trebalo da završi u plusu, navode iz ove železničke kompanije. Iako još uvek nisu objavili preliminarne podatke o poslovnim rezultatima,... Kompanija Montecargo završila godinu u plusu

Montecargo bi 2022. godinu trebalo da završi u plusu, navode iz ove železničke kompanije.

Iako još uvek nisu objavili preliminarne podatke o poslovnim rezultatima, iz kompanije Montecargo navode da su u prvih devet meseci prošle godine bili u plusu 400.000 evra.

Prema podacima preduzeća, u prva tri kvartala prevezeno je milion tona robe, što je 69 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

Iz menadžmenta su istakli da su prihodi od prevoza robe u prvih devet meseci 70 odsto veći nego u uporednom periodu 2021.

„Obim prevoza je u četvrtom kvartalu u padu zbog radova na pruzi u Srbiji, pa sumnjamo da će dobit biti u skladu sa planom, mada očekujemo pozitivan rezultat. Smatramo to velikim uspehom, jer smo se sa akumuliranim dugovima iz prethodnog perioda uspešno izborili i ostvarili pozitivan rezultat“, kazali su iz kompanije Montecargo.

Iz preduzeća tvrde da je to i posledica toga što se lani generalno radilo na unapređenju delovanja na tržištu „koje je sve zahtevnije“.

Iz kompanije su naveli da su kontinuirano pratili tržište, prihvatali i prilagođavali se novim zahtevima i uslovima, uspostavili odgovorniji način organizacije posla i podizali kapacitet vozova investicionim ulaganjima.

„Investiciona ulaganja su podigla mobilnost voznog parka sa 58 na 90 odsto. Ulaganja u vozna sredstva iznosila su 3,85 miliona evra i to sve iz poslovnih sredstava, bez kreditnog zaduživanja ili pomoći države“, naveli su iz Montecarga i dodali da su remontovali 93 vagona i dve elektrolokomotive, kao i da remont treba da bude završen u martu ove godine.

Montecargo je raspisao dva tendera za opravku još dve lokomotive.

„Izazovi sa kojima smo se susretali u prethodnom periodu su da iz poslovnih sredstava vršimo sve investicione opravke voznih sredstava koja se mere milionskim vrednostima, a da uz to nijedna obaveza prema zaposlenima nije izostala ili kasnila“, poručili su predstavnici Montecarga.

Oni su naveli da su nasleđeni poreski dug uspešno otplaćivali putem reprograma.

„Nakon dužeg perioda smo jedina železnička kompanija na beloj listi Poreske uprave“, naglasili su iz Montecarga.

Dodali su da su najznačajniji korisnici njihovih usluga Uniprom metali, za koje prevoze boksit, i Srbija kargo, sa kojima prevoze ugalj i veštačko đubrivo.

Za kompaniju Trans Cargo Logistic iz Beograda prevoze bakarni koncentrat, lužinu, rudu gvožđa za potrebe Zijin iz Bora i Majdanpeka i HBIS GROUP iz Smedereva. Za kompaniju Transfera prevoze detelinu, a za GEFCO kontejnere.

„Svi ugovori sa tim partnerima su potpisani i za poslovnu ovu godinu. Za 11 mjeseci prošle godine prevezli smo 560 hiljada tona boksita, 400 hiljada tona bakarnog koncentrata, 70 hiljada tona rude gvožđa, tako da do kraja godine prognoziramo da ćemo prevesti ukupno 1,35 miliona tona robe“, kazali su iz Montecarga.

U Montecargu prognoziraju da će ove godine doći do uvećanja obima prevoza 23 odsto.

MONTECARGO

TRG GOLOOTOČKIH ŽRTAVA 13, PODGORICA , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
8.601.496,00 (2021.)
Broj zaposlenih:
299 (2021.)

„Bitno je napomenuti da sva predviđanja u uslovima globalne krize mogu biti izložena velikim negativnim oscilacijama, zbog čega ćemo sa većom pažnjom pratiti i u realnim okolnostima preduzimati adekvatne mjere“, poručili su iz kompanije.

Kompanija ima 322 zaposlena, od čega 295 na neodređeno, 14 na određeno i 13 pripravnika.

„U prošloj godini je došlo do povećanja broja zaposlenih u skladu sa potrebama organizacije prevoza i povećanog obima prevoza. Povećanje se najviše odnosi na izvršno osoblje koje direktno radi na organizaciji i pripremi vozova u stanicama, čiji rad je u turnusu (24 sata) i u skladu sa zakonskom obavezom“, rekli su iz Montecarga, ne precizirajući za koliko je povećan broj radnika.

Iz Montecarga nijesu precizirali ni kolika je prosječna plata, niti kakva će im biti kadrovska politika u ovoj godini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...