Čeka se odgovor crnogorskih ministarstava

Otpočeli pregovori o povezivanju radnog staža za zaposlene Željezare Nikšić

Firme u fokusuPoslovanjeRegionU fokusu

21.12.2022 13:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Otpočeli pregovori o povezivanju radnog staža za zaposlene Željezare Nikšić Otpočeli pregovori o povezivanju radnog staža za zaposlene Željezare Nikšić
Pregovori sa crnogorskim Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija čiji je cilj postizanje dogovora o povezivanju radnog staža za radnike Željezare Nikšić... Otpočeli pregovori o povezivanju radnog staža za zaposlene Željezare Nikšić

Pregovori sa crnogorskim Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija čiji je cilj postizanje dogovora o povezivanju radnog staža za radnike Željezare Nikšić koji bi stekli uslov za starosnu penziju su otpočeli, saopštila je predsednica Sindikata metalskih i rudarskih radnika Sandra Obradović.

Prema njenim rečima, veliki je uspeh postignut kada je nakon brojnih protesta radnika Kombinata aluminijuma u Podgorici (KAP) za njih 127 Vlada Crne Gore uplatila 192.000 evra po osnovu beneficiranog radnog staža, čime su stekli uslov za penzionisanje, prenosi agencija Mina.

„Naš cilj je da po istoj šemi pokušamo isto da uradimo i za radnike Željezare Nikšić koji su, dok je firma bila u stečaju, ostali uskraćeni za uplaćivanje beneficiranog radnog staža“, najavila je Obradović za portal RTCG.

Ona je poručila da i dalje čekaju odgovore Ministarstva rada i socijalnog staranja i Ministarstva finansija, te da veruje da složena politička situacija u zemlji prolongira dogovor.

„Nadam se da ćemo po istoj matrici uspeti jer u Željezari i nije toliko veliki broj radnika. Tu je nekih 15 ljudi koji bi mogli da ostvare to pravo i to državu ne bi mnogo koštalo, jer bi im se uplatilo samo onoliko koliko nedostaje da bi stekli uslov za penziju i bilo bi uplaćeno na minimalnu cenu rada koja je bila u tom periodu“, kazala je Obradović.

Kako je navela, iznos koji bi bio potreban za 15 radnika Željezare je mnogo manji od 192.000 evra, koliko je izdvojeno za KAP, te se nada da će biti senzibiliteta da se reši ovo pitanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...