Radnici ne priznaju odluku o otkazima

Kompanija Neksan spremna za pregovore o kupovini nikšićke železare

BiznisRegionVesti

7.6.2022 14:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kompanija Neksan spremna za pregovore o kupovini nikšićke železare Kompanija Neksan spremna za pregovore o kupovini nikšićke železare
Kompanija Neksan, koja je zainteresovana da kupi železaru u Nikšiću, spremna je da, uz prisustvo predstavnika Vlade Crne Gore, započne direktne pregovore sa turskom... Kompanija Neksan spremna za pregovore o kupovini nikšićke železare

Kompanija Neksan, koja je zainteresovana da kupi železaru u Nikšiću, spremna je da, uz prisustvo predstavnika Vlade Crne Gore, započne direktne pregovore sa turskom Tosyali grupom, koja gazduje nekadašnjim nikšićkim gigantom.

„Ne odustajemo od železare, niti šanse da ona bude respektabilna firma”, rekao je Davidović, koji nije mogao da govori o finansijski aspektima turske ponude, piše agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Davidović je spreman da kupi železaru pod istim uslovima pod kojima je kupila turska kompanija Tosyali Holding 2012. godine. Ona je tada železaru otkupila po ceni 15,1 milion evra.

Predstavnici radnika nikšićke železare, koji četiri dana danonoćno borave u krugu fabrike, razgovarali su u ponedeljak sa menadžmentom o zahtevima koje su nedavno podneli. Radnici su tražili od rukovodilaca železare da im ne uručuju otkaze i da pokrenu proizvodnju. Predstavnik radnika Ljubiša Đurković rekao je da je sastanak sa izvršnim direktorom Erkutom Alkajom (Erkut Alkaya) bio kratak.

„Njegova odluka je čvrsta i neće je promeniti. Poručio sam i da je naš stav čvrst, da mi ne odustajemo od našeg zahteva da se proizvodnja pokrene. Tražio sam odluku nadležnog odbora i on je rekao da su mu to usmeno rekli. Tražio sam odluku u pisanoj formi, jer ne priznajemo odluku o otpuštanju radnika, koji će proveriti kod inspekcije”, kazao je Đurković.

Prema njegovim rečima, Alkaja je rekao da su vlasnici spremni da prodaju železaru, da on nije u pregovaračkom timu, kao i da su ministra ekonomije Gorana Đurovića upoznali sa cenom po kojoj nameravaju da prodaju fabriku.

Član pregovaračkog tima radnika Ljubiša Đikanović rekao je da će imati sastanak sa ministrom ekonomije na kome će konačno saznati tu cenu po kojoj je vlasnik spreman da proda fabriku.

”Ostajemo ovde, a imamo najavu da će nam se pridružiti i radnici ostalih propalih preduzeća koji su ostali ili ostaju bez posla”, kazao je Đikanović.

Sindikatu je direktor železare prošle nedelje saopštio da nema nameru da pokreće proizvodnju, da će u naredna tri meseca svih 229 radnika iz proizvodnje ostati bez posla, kao da će zadržati samo dvadesetak radnika iz uprave.

Poslovni prihodi (EUR):
2.681.227,00 (2021)
Broj zaposlenih:
262 (2021)
 • MARKO7

  7.6.2022 #1 Author

  Pa baš me zanima dali će je kupiti…

  Odgovori

 • GOCA BG

  7.6.2022 #2 Author

  Neka se ispostuju radnici,novi vlasnik prvo to treba da zavrsi..

  Odgovori

 • SNEZANA

  8.6.2022 #3 Author

  Izgleda da je sve na prodaju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...