Radnici železare Toscelik dobijaju otkaze u narednih 90 dana

Turska od 2006. godine uložila 266 miliona evra u Crnoj Gori

BiznisInvesticijeRegionVesti

3.6.2022 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Turska od 2006. godine uložila 266 miliona evra u Crnoj Gori Turska od 2006. godine uložila 266 miliona evra u Crnoj Gori
Komentarišući situaciju u nikšićkoj železari, turska ambasadorka u Podgorici Songul Ozan je izjavila da se razgovori nastavljaju uprkos problemima, ali da će kompanija doneti... Turska od 2006. godine uložila 266 miliona evra u Crnoj Gori

Komentarišući situaciju u nikšićkoj železari, turska ambasadorka u Podgorici Songul Ozan je izjavila da se razgovori nastavljaju uprkos problemima, ali da će kompanija doneti konačnu odluku. Ona je za Televiziju Crne Gore rekla da je interesovanje investitora iz Turske uvek prisutno, posebno u oblastima energetike, zdravstva i infrastrukture, ali i kada su u pitanju koncesije aerodroma Podgorica i Tivat.

Ukupne investicije Turske u Crnoj Gori od 2006. do oktobra prošle godine iznosile su oko 266 miliona evra, prenosi agencija Mina, pozivajući se portal RTCG.

Iako su dosadašnje investicije ispunile očekivanja, ima i onih koje, nažalost, to nisu uspele. Reč je o Tosceliku, koji gazduje nikšićkom železarom, i kompaniji Global Ports, koja ima udeo u preduzeću Port of Adria, nekadašnjim kontejnerskim terminalima državne Luke Bar.

„Nažalost, taj proces je bio dosta problematičan. Te firme susreću se sa određenim problemima, ali se razgovori nastavljaju. Ipak, krajnju odluku doneće kompanije“, rekla je Ozan.

Ona je kazala da su procene da u Crnoj Gori boravi između 6.000 i 7.000 turskih državljana koji su, dugoročno ili kratkoročno, u potrazi za poslovnim mogućnostima.

„Ne možemo, međutim, reći da oni stalno borave u Crnoj Gori. Prema našim procenama taj broj je dosta manji. Recimo da je osnovano oko 4.000 firmi, iako je, prema podacima koje posedujemo i taj broj dosta manji. Mislimo da u Crnoj Gori ima oko 300 aktivnih firmi koje rade i koje zapošljavaju“, precizirala je Ozan.

Kako je kazala, u poslednje vreme Crna Gora je popularna destinacija za turske građane.

S druge strane, radnici železare Toscelik su, nakon saznanja da će u narednih 90 dana dobiti otkaz, razgovarali sinoć sa izvršnim direktorom Tosčelika Erkutom Alkajom (Erkut Alkaya).

On im je rekao da dostave zahteve, a da će se uprava o njima doneti odluku u narednih nekoliko dana dana. Prema rečima potpredsednika sindikata Miodraga Krivokapića, odgovore očekuju u ponedeljak ili utorak.

  • MARKO7

    3.6.2022 #1 Author

    To jeste, takođe i Ukrajina i Rusija koliko vidim su takođe ulagali u poslovanje.

    Odgovori

  • STRELAC

    3.6.2022 #2 Author

    Vecina tih firmi je otvorena samo fiktivno,ne posluju i nemaju prihode.A zna se zasto se to radi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.6.2022 #3 Author

    Sada oni preuzimaji trziste…

    Odgovori

  • Bella

    4.6.2022 #4 Author

    Doslo njihovo vreme.

    Odgovori

  • VERA

    5.6.2022 #5 Author

    Eto kako prolaze strani investitori. Nista bolje nije ni u Crnoj Gori. Kao kod nas.

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #6 Author

    Sve se menja

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #7 Author

    Sve se promenilo

    Odgovori

  • Anonimni

    6.6.2022 #8 Author

    Videcemo sta ce biti

    Odgovori

  • Dragana

    6.6.2022 #9 Author

    Videcemo sta ce biti

    Odgovori

  • Lija

    31.8.2023 #10 Author

    Borba s rusima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...