nakon mesec dana od donošenja Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme

Kompanija XPULS u vlasništvu beogradske firme Optoel robotics proizvodiće oružje u Republici Srpskoj

BiznisRegion

17.2.2024 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Kompanija XPULS u vlasništvu beogradske firme Optoel robotics proizvodiće oružje u Republici Srpskoj Kompanija XPULS u vlasništvu beogradske firme Optoel robotics proizvodiće oružje u Republici Srpskoj
Vlada Republike Srpske donela je na sednici u petak Rešenje o davanju saglasnosti privrednom društvu XPULS doo Banja Luka za obavljanje delatnosti proizvodnje naoružanja... Kompanija XPULS u vlasništvu beogradske firme Optoel robotics proizvodiće oružje u Republici Srpskoj

Vlada Republike Srpske donela je na sednici u petak Rešenje o davanju saglasnosti privrednom društvu XPULS doo Banja Luka za obavljanje delatnosti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

Kompanija XPULS je u vlasništvu beogradske firme Optoel robotics doo, prenosi eKapija.

U rešenju Vlade RS navodi se da procenat uloga stranog pravnog lica može biti viši od 49 odsto u osnovnom kapitalu Društva, „iz razloga opravdanosti interesa zbog planiranog pokretanja proizvodnje, obezbeđenog tržišta za proizvode i zapošljavanja radnika“.

Društvo će se baviti uglavnom proizvodnjom i prometom naoružanja i vojne opreme za ino-kupce – navedeno je u rešenju.

Ova odluka dolazi nakon mesec dana od donošenja Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u Republici Srpskoj, kojim se ova oblast uređuje kao delatnost od strateškog interesa.

Firma Optoel Robotics, koja je registrovana za nespecijalizovanu trgovinu na veliko, i ranije je iskazivala interesovanje za vojnu industriju Republike Srpske, pa je tako letos objavljeno da bi Fabrika motora specijalne namene sa Pala u stečaju mogla ponovo da počne sa radom zahvaljujući partneru iz Srbije koji želi da reorganizuje ovo nekadašnje paljansko vojno preduzeće.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS tada su za Glas Srpske rekli da je, shodno odredbama Zakona o stečaju Srpske, privredno društvo optoel Robotics iz Beograda iskazalo nameru za reorganizaciju Fabrike motora specijalne namene i dostavilo analizu.

Planirane investicije bi se odnosile na saniranje objekta, remont i modernizaciju postojeće perspektivne opreme i uvođenje sistema standardizacije, kao i nabavku nove opreme za mašinsku obradu i opreme za osvajanje remonta tenkovskih mjenjača – rekli su u resornom ministarstvu.

Na sajtu Vlade RS stoji da vlada sprovodi aktivnosti na traženju strateškog partnera za ovo preduzeće.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...