ugroženo poslovanje velikog broja firmi

Unija poslodavaca i Privredna komora Republike Srpske traže suspenziju odluke o najnižoj plati

Region

20.1.2024 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Unija poslodavaca i Privredna komora Republike Srpske traže suspenziju odluke o najnižoj plati Unija poslodavaca i Privredna komora Republike Srpske traže suspenziju odluke o najnižoj plati
Unija poslodavaca Republike Srpske (RS) i Privredna komora RS uputili su inicijativu entitetskoj vladi da suspenduje odluku o najnižoj plati za 2024. godinu od... Unija poslodavaca i Privredna komora Republike Srpske traže suspenziju odluke o najnižoj plati

Unija poslodavaca Republike Srpske (RS) i Privredna komora RS uputili su inicijativu entitetskoj vladi da suspenduje odluku o najnižoj plati za 2024. godinu od 900 konvertibilnih maraka (460 evra), jer tvrde da je zbog te odluke ugroženo poslovanje velikog broja poslodavaca u tom entitetu Bosne i Hercegovine (BiH).

Unija poslodavaca i Privredna komora RS ukazali su da je u januaru nastavljen trend smanjenja obima narudžbi iz inostranstva, ugovori za 2024. godinu još nisu zaključeni, kao i da spoljnotrgovinski partneri ne prihvataju nikakvu opciju povećanja cena, prenosi Beta.

„Mnogi najavljuju prebacivanje poslovanja u Federaciju BiH ili druge zemlje u okruženju, zbog pogoršanja uslova poslovanja“, stoji u saopštenju.

Dodali su da će se, ako ne dođe do suspenzije odluke o najnižoj plati, RS suočiti sa značajnim smanjenjem broja zaposlenih u privredi, padom produktivnosti i konkurentnosti, rastom inflacije i neformalne ekonomije, zatvaranjem preduzeća, preseljenjem sedišta i delatnosti u Federaciju BiH i drugim negativnim efektima koji će ugroziti ekonomsku i socijalnu stabilnost RS.

„Zajednički stav Unije i Komore je da se još mogu sprečiti katastrofalne posledice koje prete našoj ekonomiji, ali da je neophodno hitno delovati i suspendovati primenu odluke o najnižoj plati, do pripreme promena u zakonskom okviru koje će doprineti smanjenju opterećenja na privredu, povećanju primanja zaposlenih i povećanju javnih prihoda“, piše u saopštenju.

Najavili su da će o ovom problemu tražiti i sastanak sa predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Prema odluci Vlade RS od 1. januara najniža plata u tom entitetu BiH iznosiće 900 KM (460) evra, umesto dotadašnjih 700 KM (359 evra).

  • LEBRON

    20.1.2024 #1 Author

    Nista čudno

    Odgovori

  • HANA

    21.1.2024 #2 Author

    Joj mukice male, treba manje plaćati radnike…🤡

    Odgovori

  • LAV

    21.1.2024 #3 Author

    I na lraju radnik uvek izvuce manji kraj, strasno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    21.1.2024 #4 Author

    Najbolje da ne placaju radnike…

    Odgovori

  • SENSEI

    22.1.2024 #5 Author

    To su borbe za goli život, ne bitno da li sa ove ili one strane Drine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...