KREDIT OD 33 MILIONA EVRA ZA BIH Svetska banka odobrila zajam sa rokom otplate od 32 godine

RegionVesti

13.5.2020 14:02 Autor: Ljiljana Begović

KREDIT OD 33 MILIONA EVRA ZA BIH Svetska banka odobrila zajam sa rokom otplate od 32 godine KREDIT OD 33 MILIONA EVRA ZA BIH Svetska banka odobrila zajam sa rokom otplate od 32 godine
Zamenik predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministar finansija Vjekoslav Bevanda potpisao je ugovor o zajmu sa šefom kancelarije Svetske banke u BiH Emanuelom Salinasom,... KREDIT OD 33 MILIONA EVRA ZA BIH Svetska banka odobrila zajam sa rokom otplate od 32 godine

Zamenik predsedavajućeg Veća ministara BiH i ministar finansija Vjekoslav Bevanda potpisao je ugovor o zajmu sa šefom kancelarije Svetske banke u BiH Emanuelom Salinasom, čime je odobreno 33,1 milion evra pomoći BiH namenjenih za prevenciju Covid-19. Ugovor o zajmu Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je korespodentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mera koje su preduzete u sprečavanju širenja epidemije.

„Novac je namenjen za oba entiteta koji su i korisnici ovog kredita i na njih će biti i alociran tako što Federaciji BiH pripada 60 posto, a Republici Srpskoj 40 posto. Uslovi su povoljni, jer je rok otplate 32 godine sa sedam godina grejs perioda“, naglasio je ministar Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Foto:worldbank.org

Implementatori projekta u Federaciji BiH, kojoj pripada 19 miliona, 859 hiljada i 900 evra, su federalna ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike. Republici Srpskoj pripada 13 miliona, 240 hiljada i 100 evra i projekt sprovodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, prenosi Klix.ba.

Ministar Bevanda očekuje da novac bude iskorišćen svrsishodno u skladu sa uslovima zajma, pa je naglasio značaj ovakvih projkata u momentima kada se ceo svet susreće s teškim posledicama pandemije i to ne samo zdravstvenim nego socijalnim i ekonomskim.

Cilj ovog projekta, između ostalog, je prevencija, otkrivanje i odgovor na pretnju koju nameće pandemija Covid-19, kao i  jačanje mera bezbednosti nacionalnih sistema javnog zdravstva i pružanje socijalne pomoći najugroženijim grupama pogođenim pandemijom u BiH.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...