Nove akvizicije u regionu

Mercator BH prešao u direktno vlasništvo Fortenova grupe

Firme u fokusuRegionU fokusu

28.6.2023 11:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mercator BH prešao u direktno vlasništvo Fortenova grupe Mercator BH prešao u direktno vlasništvo Fortenova grupe
Mercator u Bosni i Hercegovini više nije u vlasništvu Mercatora Srbija, već je prešao u direktno vlasništvo Fortenova grupe. Mercator BH je do sada... Mercator BH prešao u direktno vlasništvo Fortenova grupe

Mercator u Bosni i Hercegovini više nije u vlasništvu Mercatora Srbija, već je prešao u direktno vlasništvo Fortenova grupe.

Mercator BH je do sada bio u potpunom vlasništvu kompanije Mercator S iz Beograda, koja, takođe, posluje u okviru Fortenova grupe, a sada je u stopostotnom vlasništvu moćne hrvatske grupacije nastale na ruševinama Agrokora, piše SEEbiz.

Ukupni kapital Mercator BH iz Sarajeva, koji iznosi 90.006.063 KM (konvertibilnih  maraka)  od toga u novcu 79.248.822,71 KM i u stvarima 10.757.240,29 KM, vidljivo je iz sudskog registra, a upisano je na Fortenova grupu.

Reč je o postupku koji je sproveden u drugim zemljama regiona u kojima vlasništvo nad Mercatorom nije bilo pod direktnom kontrolom Fortenova grupe.

Fortenova grupa, sa sedištem u Zagrebu, posluje od 1. aprila 2019. godine. Kompanija je nastala sprovođenjem nagodbe poverilaca u Agrokoru, koji je zbog nelikvidnosti i prezaduženosti završio u predstečaju, vođen postupkom prinudne uprave. Kao rezultat uspešno vođenih i završenih pregovora između Agrokorovih poverilaca, Fortenova grupa je počela poslovati kao nova kompanija s potpuno redizajniranom vlasničkom, organizacijskom i upravljačkom strukturom.

Prošle godine je najavljeno da bi kao rezultat vlasničke konsolidacije moglo doći do ponovnog spajanja Mercatora i Konzuma u ​​BiH, ali to tek treba da se dogodi.

Administracijama dva trgovinska lanca pod istim vlasničkim limitom, koji, takođe, imaju sličan asortiman proizvoda, od septembra 2021. godine upravljaće zajednička uprava.

Mercator je svoju prvu trgovinu u Bosni i Hercegovini otvorio 2000. godine, a nakon godina intenzivnog razvoja kroz organski rast i akvizicije (preuzimanje poslovnica Gadžo komerca i Omega Živinice), 2014. godine preuzeo ga je hrvatski koncern Agrokor i njegova maloprodajna mreža našla se pod okriljem Konzuma Sarajevo. Mercator se vratio na tržište BiH 2017. godine izdvajanjem brenda Mercator iz Konzuma.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...