NAJJAČA PREDUZEĆA REPUBLIKE SRPSKE Dve javne firme na listi 10 najprofitabilnijih u 2019. godini

RegionVesti

26.5.2020 13:45 Autor: Julijana Vincan 3

NAJJAČA PREDUZEĆA REPUBLIKE SRPSKE Dve javne firme na listi 10 najprofitabilnijih u 2019. godini NAJJAČA PREDUZEĆA REPUBLIKE SRPSKE Dve javne firme na listi 10 najprofitabilnijih u 2019. godini
Među prvih deset privrednih društava u Republici Srpskoj po ostvarenom profitu, prihodima i po broju zaposlenih, javna preduzeća se dobro kotiraju po broju radnika,... NAJJAČA PREDUZEĆA REPUBLIKE SRPSKE Dve javne firme na listi 10 najprofitabilnijih u 2019. godini

Među prvih deset privrednih društava u Republici Srpskoj po ostvarenom profitu, prihodima i po broju zaposlenih, javna preduzeća se dobro kotiraju po broju radnika, iako imaju monopole u poslovima koje obavljaju.

Tako se na listi deset preduzeća po najvećim prihodima u prošloj godini nalaze i dve javne firme. „Elektroprivreda RS“ sa 497,2 miliona KM prihoda i zavisno preduzeće „Elektrokrajina“ Banja Luka, koje je ostvarilo promet od 227,8 miliona KM. „Elektroprivreda RS“ ujedno je na drugom mestu na ovoj listi po ostvarenim prihodima, a „Elektrokrajina“ se nalazi na osmoj poziciji, piše „Srpskainfo“.

Najveći prihod tokom prošle godine ostvarila je „Optima grupa“, kao i nekoliko prethodnih godina. Prošlogodišnji promet bio je 515,7 miliona KM.

Na listi od deset kompanija sa najvećim prometom su i: „Telekom Srpske“ (432,4 miliona KM), „Tropik maloprodaja“ Banja Luka (349,3 miliona KM), „Alumina doo Zvornik“ (286,1 milion KM), „Komerc-mali“ iz Prnjavora (252,9 miliona KM), „Nestro petrol“ (248,1 milion KM), „Integral inženjering“ iz Laktaša (222,7 miliona KM), potom „Bingo“ iz Prijedora (207,9 miliona KM).

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

„Podaci o prihodima iznenađujuće povoljno govore o privrednoj strukturi Republike Srpske. Iako nedostaje više preduzeća iz prerađivačke industrije, ipak je povoljno da u prvih deset po ostvarenim prihodima ima dva preduzeća iz energetskog sektora, dva iz naftnog, jedno koje se bavi proizvodnjom aluminijuma, jedno telekomunikacionim uslugama, jedna građevinska firma. Čak i to što se po ostvarenim prihodima među prvih deset nalaze dva preduzeća koja se bave maloprodajom, nije ni iznenađujuće, ni negativno, budući da se čak i u SAD malotrgovinski lanci nalaze među prvih deset“, ocenjuje za „Srpskainfo“ Marko Đogo, profesor na Ekonomskom fakultetu Pale.

On kaže da je zanimljivo da profitabilnost koja je povezana sa stvaranjem dodatne vrednosti pokazuje da proizvodnja električne energije (u državnoj režiji), te prerada i distribucija nafte, upkos uvrženom mišljenju, ne spadaju u najprofitabilnije delatnosti.

„Zapravo, odgovor o tome kako je moguće da preduzeća iz holdinga Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) i pored značajnih prihoda, ne ostvaruju i značajnu dobit, moguće je naći u pregledu broja zaposlenih. Tako jedno privatno preduzeće „EFT Rudnik i Termoelektrana Stanari“ i pored toga što ne spada u prvih deset, ni po prihodima, ni po broju zaposlenih, ostvaruje veću dobit od preduzeća iz sistema ERS“, konstatuje Đogo.

Po ostvarenoj dobiti uočljivo je i da dva prirodna monopola (Putevi RS i Autoputevi RS) koriste, kako kaže, svoj povlašćeni položaj, što može sugerisati i da su izdvajanja kroz akcize za ove namene previsoke.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...