Dospeće 2027. godine, kamata 7,125 odsto

NLB izdaje zelene obveznice vredne pola milijarde evra

BankeBerzaRegion

21.6.2023 08:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

NLB izdaje zelene obveznice vredne pola milijarde evra NLB izdaje zelene obveznice vredne pola milijarde evra
NLB je uspešno završila prodaju svojih zelenih obveznica u iznosu od 500 miliona evra. Očekivani datum puštanja u promet je utorak, 27. jun, a... NLB izdaje zelene obveznice vredne pola milijarde evra

NLB je uspešno završila prodaju svojih zelenih obveznica u iznosu od 500 miliona evra. Očekivani datum puštanja u promet je utorak, 27. jun, a kamata će iznositi 7,125 odsto godišnje.

Kako je saopšteno iz banke, transakcija je dobro prihvaćena od strane ulagača koji su predali naloge za više od 1,8 milijardi evra, prenosi SEEbiz pisanje agencije STA.

NLB je svoju nameru izdavanja zelene obveznice javnosti objavila krajem prošle nedelje. Svrha je ispuniti minimalni kapitalni zahtev i kvalifikovane obaveze, a dodatno će obveznice pružiti priliku za potencijalno širenje.

Narudžbine su dali dobro obavešteni investitori koji nisu iz SAD, odnosno istaknuti upravljači fondovima, međunarodne financijske institucije, banke, osiguravajuća društva i drugi ulagači. Na osnovu toga banka je odlučila izdati obveznice u ukupnom nominalnom iznosu od 500 miliona evra, saopštili su u utorak.

„Uz interes brojnih domaćih, regionalnih i međunarodnih kvalitetnih investitora, upis obveznica je uveliko premašen“, napisao je u saopštenju predsednik Uprave NLB-a Blaž Brodnjak.

Posebnost zelene obveznice je u tome što se izdavalac obavezuje iznosom emisije da podrži odgovarajuće zelene projekte koji ispunjavaju uslove definisane u javno objavljenom okviru za zelenu obveznicu. Prikupljenim sredstvima NLB planira da podrži projekte u području obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, zelenih zgrada, čistog saobraćaja, održivog upravljanja vodama i otpadnim vodama, te prevencije i kontrole zagađenja.

Izdavanje obveznice se očekuje 27. juna, a na naplatu dospevaju 27. juna 2027. godine, pri čemu će izdavalac imati mogućnost prevremenog plaćanja 27. juna 2026. godine.

Na glavnicu obveznica obračunaće se kamata po godišnjoj kamatnoj stopi od 7,125 odsto, a prodajna cena obveznica biće jednaka njihovoj nominalnoj vrednosti, saopšteno je iz banke.

Brodnjak je istakao da je izdavanje zelenih obveznica u skladu sa poslovnom strategijom NLB-a i njene grupacije u matičnom regionu jugoistočne Evrope. Prema njegovim rečima, transakcija odražava solidnu kreditnu sposobnost i uspešnost poslovanja grupe, kao i činjenicu da NLB ima dobar pristup tržištima kapitala. „S druge strane, to takođe potvrđuje naš stav prema održivosti“, dodao je.

I član uprave NLB-a Archibald Kremser istakao sve veću vidljivost banke među profesionalnim ulagačima.

„Odgovarajuće strukturiranje izdanja obveznica, uz efikasne marketinške aktivnosti, doveli su do znatno bolje prepoznatljivosti brenda NLB na međunarodnim finansijskim tržištima. Srećni smo zbog ovog poverenja – dostignuća za koje možemo zahvaliti stručnom timu“, istaknuo je.

  • SUZI

    21.6.2023 #1 Author

    NLB je brend, naravno da ce biti dosta zainteresovanih za zelene obveznice.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...