Zahtev i da se pomeri granica za ulazak u PDV sistem

Privrednici traže povećanje limita za paušalno oporezivanje na osam miliona dinara

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

18.5.2023 14:24 Autor: Ljiljana Begović 3

Privrednici traže povećanje limita za paušalno oporezivanje na osam miliona dinara Privrednici traže povećanje limita za paušalno oporezivanje na osam miliona dinara
Udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije (ZPPS) uputilo je predlog Ministarstvu finansija da se poveća limit za paušalno oporezivanje sa šest na najmanje osam... Privrednici traže povećanje limita za paušalno oporezivanje na osam miliona dinara

Udruženje Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije (ZPPS) uputilo je predlog Ministarstvu finansija da se poveća limit za paušalno oporezivanje sa šest na najmanje osam miliona dinara godišnje i da se granica za ulazak u PDV sistem pomeri sa osam na najmanje 10 miliona dinara. Predlog za podizanje limita upućen je zbog rasta inflacije.

„S obzirom na inflatorna kretanja predlažemo da se limit za paušalno oporezivanje pomeri, jer je određen još pre deset godina, a od tada je došlo do velikih ekonomskih promena”, navode iz ZPPS.

Pitanje podizanja limita postavlja se od strane preduzetnika koji su paušalno oporezovani skoro svake godine. Odgovor pomoćnika ministra finansija Dragana Demirovića krajem 2022. godine bio je da iako su aktuelni uslovi određeni pre 10 godina njihova granica se neće pomerati, jer je jedna od najviših u odnosu na zemlje regiona.

On je tada takođe istakao da je to jedna od zamerki koje na oporezivanje i poslovanje u Srbiji imaju i predstavnici finansijskih institucija Evropske unije, kada je reč o usaglašavanju domaćih zakona sa evropskom regulativom, i da se ministarstvo trudi da održi taj način oporezivanja paušalaca.

Prema sadašnjoj regulativi odnosno prema zakonu o porezu na dohodak građana, paušalac koji pređe limit od šest miliona dinara može početi sa vođenjem knjiga ili na sredini ili na početku naredne godine.

Foto: Pexels.com

Poreski savetnik Zoran Đorđević kaže da ukoliko preduzenik-paušalac pređe limit od šest miliona dinara do 30. juna 2023. godine, Poreska uprava će rešenjem naložiti vođenje knjiga počev od 1. jula.

“Međutim, ako preduzetnik tu granicu pređe nakon 30. juna, Poreska uprava može da mu odredi vođenje knjiga tek od 1. januara 2024. godine”, objašnjava Đorđević.

Osim limita od šest miliona paušalno oporezovani preduzetnici treba da paze i na probijanje granice za ulazak u PDV sistem, za koji je trenutno važeći maksimum od osam milina dinara.

Limit za ulazak u PDV je promet u zemlji ostvaren u prethodnih 365 dana veći od osam miliona dinara. Onog trenutka kada paušalac probije gornju granicu, posmatrano od današnjeg dana pa prethodnih 365 dana, on mora odmah da pređe u dvojno knjigovodstvo i da uđe u sistem PDV-a.

Paušalni preduzetnik je tada u obavezi da plati PDV na one fakture sa kojima je prešao limit od osam miliona dinara.

„To znači da ovde ne postoji neki određeni vremenski period kada se otpočinje sa vođenjem knjiga prema Zakonu, već čim se pređe limit od osam miliona. Naravno i ovde paušalac treba da se javi svom poreskom inspektoru kako bi dobio rešenje za vođenje knjiga, i da podnese poreske prijave“, navodi poreska savetnica Gordana Aritonović.

Naša sagovornica objašnjava da je interesantno to da je paušalac koji ostvaruje prihod u inostranstvu, odnosno kod koga je mesto prometa dobara i usluga sa aspekta Zakona o PDV-u inostranstvo, nema limit za ulazak u PDV, pa samim tim ne mora da vodi računa o tome kada prelazi u knjigaše po osnovu prelaska limita od osam miliona dinara.

Ostali zahtevi udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika Srbije

Osim povećanja limita za paušalce ZPPS se zalažu i za reformu u cilju razvoja domaćeg preduzetništva.

“Smatramo da je u cilju i u interesu države da preduzetnika ima što više i da posluju u okviru zakona. Naši predlozi stimulišu legalno i registrovano poslovanje umesto neregistrovanog rada stoga očekujemo da se isti usvoje. Tu ubrajamo i inicijativu „Ne zatvaraj“ koju su podržale mnoge poslaničke grupe, kao i predlog izuzimanja šifre delatnosti „ostalo obrazovanje“ iz obaveze fiskalizacije ukoliko se uplate primaju bezgotovinski što je kompatibilno sa programom suzbijanja sive ekonomije i od strane ministarstva promovisanim programom „Bolji način“”, ističu iz udruženja ZPPS.

  • Dijana

    19.5.2023 #1 Author

    Slažem se u potpunosti sa svim zahtevima privrednika i preduzetnika . Dokle be više da jašu domaću privredu . Pa šta su uradili i sa poreskom za zahteve za preknjižavanje u ovoj državi je ostalo samo još jedno sigurno da se beži bez osvrtanja

    Odgovori

    • oblak67

      29.9.2023 #2 Author

      sve je manje isplativo biti privrednik u srbiji

      Odgovori

  • Milan

    1.7.2023 #3 Author

    Naša sagovornica objašnjava da je interesantno to da je paušalac koji ostvaruje prihod u inostranstvu, odnosno kod koga je mesto prometa dobara i usluga sa aspekta Zakona o PDV-u inostranstvo, nema limit za ulazak u PDV, pa samim tim ne mora da vodi računa o tome kada prelazi u knjigaše po osnovu prelaska limita od osam miliona dinara.

    Molim vas da neko objasni ovaj pasus. Da li to znaci da ukoliko neko radi sa firmom iz inostranstva i koja nema predstavnistvo ovde, ne mora da brine o limitima ili sam pogresno razumeo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...