U novu godinu sa većim cenama hrane

Nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice u Crnoj Gori prestaje da važi od 1. januara

BiznisRegion

29.12.2022 09:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice u Crnoj Gori prestaje da važi od 1. januara Nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice u Crnoj Gori prestaje da važi od 1. januara
Nulta stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) na osnovne životne namirnice u Crnoj Gori, odnosno brašno, so, hleb i ulje, prestaće da važi 1.... Nulta stopa PDV-a na osnovne namirnice u Crnoj Gori prestaje da važi od 1. januara

Nulta stopa poreza na dodatu vrednost (PDV) na osnovne životne namirnice u Crnoj Gori, odnosno brašno, so, hleb i ulje, prestaće da važi 1. januara, od kada će se ti proizvodi oporezivati sedam odsto, predviđeno je izmenama Zakona o PDV.

Predložene izmene zakona, koje je prihvatio skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, a koje će neminovno dovesti do povećanja cena od januara, predložila je Vlada Crne Gore, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Pobjedu.

PDV je ukinut u maju, kao jedna od mera za zaštitu standarda građana. Međutim, u crnogorskoj vladi su ocenili da ukidanje poreza nije dovelo do značajnog pada cena tih proizvoda.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, Ministarstvo finansija će do prolećnog zasedanja crnogorske skupštine uraditi analizu učinka vraćanja niže stope PDV-a na ove proizvode, nakon čega će, u skladu sa dešavanjima na globalnom tržištu sirovina, odlučiti hoće li ga ponovo ukinuti.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović nije na Odboru za ekonomiju komentarisao vraćanje niže stope PDV-a na životne namirnice. On je najavio da se izmenama tog zakona, pored ostalog, uvodi i oporezivanje investicionog zlata, čija će se evidencija uspostaviti u roku od šest meseci od stupanja na snagu.

Foto: YouTube screenshot/Skupština Crne Gore

Poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović, Dragan Vukić, Milosava Paunović i Bogdan Božović predložili su izmene Zakona o dobiti pravnih lica, kojima se predviđa uvođenje novog nameta za privredu kroz oporezivanje pozajmica koje firme daju građanima po stopi od 15 odsto.

“Tim se pozajmice izjednačavaju sa dividendom i time sprečavamo izbegavanje poreskih obaveza”, naveo je Božović, na sjednici Odbora.

Skupština je u sredu završila raspravu o tim izmenama, ali će se poslanici o tome izjasniti naknadno, do 30. decembra.

Poslanici SNP-a predložili su i izmene Zakona o porezu na promet nepokretnosti kojima se opštinama preusmerava deset odsto prihoda države od poreza na promet nepokretnosti, čime će državna kasa ostati bez 1,7 miliona evra godišnje. Opštinama će pripasti 80 odsto prihoda, a 20 odsto Egalizacionom fondu. Te izmene, ako se usvoje, stupiće na snagu 2024. godine.

Izmenama Zakona o porezu na nepokretnosti SNP je smanjenje poreza na nepokretnosti za 70 odsto za objekte čiji je vlasnik ili korisnik upisan u registar poljoprivrednih proizvođača, a koji se koriste za obavljanje te delatnosti.

Izmenama zakona o akcizama i o klasifikaciji delatnosti omogućava se linijskim prevoznicima celokupni povraćaj akcize na gorivo, dok se izmenama Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mera bezbednosti omogućava ranije penzionisanje radnika obezbeđenja sa 40 godina radnog staža. Ta mera će biti na snazi do 31. decembra naredne godine, a fiskalni uticaj na Fond PIO nije saopšten.

Poslanici Demokrata tražili su izmene Zakona o igrama na sreću, kojima se uspostavlja efikasan sistem nadzora priređivača igara na sreću. Oni su istakli da je polovina tržišta igara na sreću u sivoj zoni, te da budžet na godišnjem nivou zbog toga ostaje uskraćen za najmanje tri miliona evra.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević tražio je povlačenje predloženih izmena, navodeći da taj resor već priprema te izmene, ali da se ne mogu primeniti dok se ne razvije odgovarajući softver, što može potrajati do kraja naredne godine.

  • GOCA BG

    29.12.2022 #1 Author

    Tesko da ce posle zvanicnog roka opet da zamrznu cene…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...