kroz zajednički projekat Mladi u biznisu

Podržano 549 biznis priča sa više od 1,8 miliona evra

PreduzetnikRegion

24.11.2023 16:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Podržano 549 biznis priča sa više od 1,8 miliona evra Podržano 549 biznis priča sa više od 1,8 miliona evra
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Alter Modus su kroz zajednički projekat Mladi u biznisu, koji je pokrenut pre godinu, podržali 549... Podržano 549 biznis priča sa više od 1,8 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Alter Modus su kroz zajednički projekat Mladi u biznisu, koji je pokrenut pre godinu, podržali 549 biznis priča sa preko 1,8 miliona evra, omogućivši time razvoj i unapređenje izuzetnih poslovnih poduhvata.

Izvršna direktorka Alter Modusa, Ana Kentera, je na događaju na kojem su predstavljeni rezultati projekta, saopštila da ta vrsta podrške nije obuhvatila samo finansijski segment, već i edukaciju, mentorstvo i umrežavanje, prenosi Mina.

Ona je istakla odličnu saradnju sa Unijom mladih preduzetnika i kompanijom Balance2Business.

„Pokazuje se da kombinacija finansijskih i nefinansijskih resursa omogućava mladim preduzetnicama i preduzetnicima ostvarenje poslovnih ambicija“, navela je Kentera i dodala da je Alter Modus prva i jedina finansijska institucija u Crnoj Gori koja odobrava kredite u okviru programa Mladu u biznisu.

Program Mladi u biznisu obezbjeđuje mikro, malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, koji su u većinskom vlasništvu ili kojima upravljaju osobe mlađe od 35 godina, pristup potrebnim znanjima, veštinama, finansiranju i ostalim ključnim resursima bitnim za prevazilaženje izazova i dostizanje punog potencijala.

Finansijsku podršku programu, u vidu sredstava za tehničku saradnju, obezbedila je Švedska preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju, Italija preko Centralnoevropske inicijative i Luksemburg preko EBRD fonda za uticaj na mala preduzeća.

Ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela (Andreina Marsella), istakla je da Italija ulaže u program preko Ministarstva spoljnih poslova i Centralnoevropske inicijative.

Sastanak
Foto: Freepik.com

Osnaživanje mladih u društvu, jačanje preduzetništva i stvaranje novih prilika za mlade jedan je, kako je rekla, od ključnih evropskih prioriteta.

Šef kancelarije EBRD-a u Crnoj Gori, Remon Zakaria, saopštio je da program Mladi u biznisu pomaže malim i srednjim preduzećima koja su u većinskom vlasništvu, ili kojima upravljaju mladi do 35 godina, da u zemljama poslovanja dobiju pristup potrebnim znanjima, veštinama, finansiranju i ostalim ključnim resursima bitnim za prevazilaženje izazova i dostizanje punog potencijala.

Očekuje se da će ovaj EBRD program, lokalnim finansijskim institucijama u regiji Zapadnog Balkana tokom narednih godina obezbediti ukupno finansiranje od 100 miliona evra.

„Alter Modus se odlično uklapa u program Mladi u biznisu koji EBRD promoviše na Zapadnom Balkanu, stoga je bio prirodan izbor da bude prva institucija koja će biti partner EBRD-a za podršku mladim preduzetnicama i preduzetnicima u Crnoj Gori“, zaključio je Zakaria.

 • VALERIJA

  26.11.2023 #1 Author

  Odlična vest, svaka čast.

  Odgovori

 • NATI

  26.11.2023 #2 Author

  Sto vise treba podrzavati mlade u biznisu

  Odgovori

  • mile

   26.11.2023 #3 Author

   Apsolutno samo tako moze da se napreduje

   Odgovori

 • Boba321

  26.11.2023 #4 Author

  Svaka cast za pomoc mladim privrednicima

  Odgovori

 • Emilija

  27.11.2023 #5 Author

  Svaka cast za svako olaksanje i pomoc mladima

  Odgovori

 • AJA

  28.11.2023 #6 Author

  Dobra vest, svaka cast

  Odgovori

 • SHALIMAR

  29.11.2023 #7 Author

  Samo da ovakve podsticaje imaju cesce…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...