nema dovoljno energije za dolazak velikih industrijskih kompanija

Potrebne investicije u energetski sektor Crne Gore

Region

13.9.2024 09:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potrebne investicije u energetski sektor Crne Gore Potrebne investicije u energetski sektor Crne Gore
Regionalna povezanost i investicije su neophodne kako bi se osigurala energetska bezbednost, ocenjeno je na Balkanskom integracionom forumu (BIF), koji je počeo u Podgorici.... Potrebne investicije u energetski sektor Crne Gore

Regionalna povezanost i investicije su neophodne kako bi se osigurala energetska bezbednost, ocenjeno je na Balkanskom integracionom forumu (BIF), koji je počeo u Podgorici.

Aleksandar Kovačević sa Oxford instituta za energetske studije upozorio je na probleme koji postoje u elektroenergetskom sistemu regiona i Crne Gore, prenosi Mina.

On je na panelu o ekonomskom razvoju, energiji i povezanosti kao stubovima saradnje, a sa ciljem da se donesu preporuke za lakše pristupanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU) upozorio da na Balkanu nema dovoljno energije koja bi mogla da podrži ekonomski razvoj i dolazak velikih industrijskih kompanija.

Kovačević je istakao da EU sada nema pristup hidroenergiji Zapadnog Balkana jer se ta vrsta enegrije troši kako bi se nadomestili tehnički kvarovi koji postoje ili povećana potrošnja.

Prema njegovim rečima, stanje na mreži je slično na Zapadnom Balkanu kao pre više od 20 godina, ali ga je sada teže rešiti.

On je kazao da je nedavni veliki nestanak struje u regionu jedan od signala da postoji strukturni problem u elektroenergetskom sistemu.

Prema rečima Kovačevića, neophodne su velike investicije da bi se problemi rešili, a, kako je dodao, za te investicije je potrebno ozbiljno regionalno planiranje.

Kovačević smatra da je potrebno da se države regiona okupe i traže sredstva kako bi se osigurala energetska bezbednost.

„Problem je strukturni i veliki, rastao je tokom 20 godina, neće stati da raste i imaćemo sve više problema“, rekao je Kovačević.

Predsednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović, na otvaranju BIF-a, ukazao je na značaj razgovora o saradnji, izgradnji infrastrukture i zajedničkoj budućnosti, navodeći da se na Balkanu više govori o prošlosti i o mitu.

Forum se ove godine održava pod naslovom Šta Zapadni Balkan može uraditi za EU, a šta EU za Zapadni Balkan?, a u diskusijama učestvuju crnogorski zvaničnici, ali i intelektualci, analitičari i članovi nevladinih organizacija, predstavnici EU i NATO-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.