I pored teške situacije rast BDP-a ove zemlje ne bi trebalo da bude negativan

Privredni rast Balkana donosi profit austrijskoj privredi

EURegionU fokusu

25.10.2022 08:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Privredni rast Balkana donosi profit austrijskoj privredi Privredni rast Balkana donosi profit austrijskoj privredi
Privreda Austrije profitira od većeg privrednog rasta na istoku Evrope i Zapadnom Balkanu, ocenjuje direktor Bečkog ekonomskog instituta WIIW Mario Holcner (Mario Holzner). „I... Privredni rast Balkana donosi profit austrijskoj privredi

Privreda Austrije profitira od većeg privrednog rasta na istoku Evrope i Zapadnom Balkanu, ocenjuje direktor Bečkog ekonomskog instituta WIIW Mario Holcner (Mario Holzner).

„I pored teške situacija, rast BDP-a Austrije ne bi trebalo da bude negativan, a razlog je što profitiramo od snažnih ekonomskih odnosa sa susedima na istoku i na Balkanu, a tamo će rast i pored rata i krize, prema aktuelnom stanju, ostati osetno veći nego kod nas“, objasnio je Holcner.

Prema prognozi instituta, istočni susedi i Balkan imaće iduće godine rast veći od jedan odsto od austrijskog, što pomaže privredi Austrije u suočavanju sa padom Zapadne Evrope, prenosi B92 pozivajući se na Tanjug.

Dok je privreda profitirala ove godine od dobrog rezultata u prvoj polovini godine, 2023. će privredni rast svuda u Evropi pasti mnogo više nego što je prognozirano još tokom leta, a od toga bi Austrija bila nadproporcijalno pogođena, navodi Holcner.

„Na jednoj strani Austrija je pogođena time što bi najvažniji trgovinski partner Nemačka narednih meseci mogao pasti u recesiju. Pored toga sve zemlje su posebno pogođene pretnjom ‘gasnog rata’ Rusije. Ali rast BDP-a neće pasti u minus zahvaljujući tome što Austrija i dalje profitira od ekonomskih odnosa sa susedima na istoku i Balkanu“, naveo je on.

Dok je evrozona blizu stagnacije za nove članice EU u centralnoj Evropi se očekuje rast od 1,4 odsto, što je više od jedan odsto nego u Austriji, kazao je Holcner.

Posebno dobre izglede imaju Hrvatska za koju je prognoza rasta iduće godine od 2,5 odsto, zatim Rumunija 2,2 odsto, Slovenija 1,9 odsto, a jedino Mađarskoj preti recesija, objasnio je on.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...