podsticanje pojednostavljenih carinskih procedura

Prvi bosanski sertifikat za ovlašćenog privrednog subjekta kompaniji Nelt

BiznisBolji posaoRegion

16.10.2023 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prvi bosanski sertifikat za ovlašćenog privrednog subjekta kompaniji Nelt Prvi bosanski sertifikat za ovlašćenog privrednog subjekta kompaniji Nelt
Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine dodelila je danas prvi sertifikat za ovlašćenog privrednog subjekta (OPS, eng. Authorised Economic Operator – AEO) u... Prvi bosanski sertifikat za ovlašćenog privrednog subjekta kompaniji Nelt

Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine dodelila je danas prvi sertifikat za ovlašćenog privrednog subjekta (OPS, eng. Authorised Economic Operator – AEO) u Bosni i Hercegovini kompaniji Nelt, što predstavlja važan korak ka unapređenju trgovinskih procesa u zemlji.

Program AEO podstiče partnerstvo između carinskih organa i privatnog sektora kako bi se osigurale pojednostavljene carinske procedure, veća sigurnost trgovine i veća konkurentnost.

Program OPS/AEO u Bosni i Hercegovini pokrenut je u augustu 2022. godine s ciljem pojednostavljenja carinskih procedura za preduzeća. Pored pogodnosti u domaćoj trgovini, program ima za cilj i međusobno priznavanje sertifikata unutar CEFTA regiona, omogućavajući ovlašćenim privrednim subjektima da uživaju u pojednostavljenim carinskim procedurama širom regiona.

Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH planira uskoro podneti zahtev za međusobno priznavanje OPS sertifikata, po uzoru na druge zemlje CEFTA regiona poput Moldavije, Severne Makedonije, Srbije, Crne Gore i Albanije, koje su već preduzele ovaj značajan korak.

Vladimir Dragičević, zamenik direktora Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje izjavio je da kompanija koja od UINO dobije sertifikat da je Ovlašćeni privredni subjekt znači da je uspostavila poslovne procese i standarde koji podrazumevaju veći stepen poverenja kod carinskog organa, što će s jedne strane uticati na lakše, brže i jednostavnije sprovođenje carinskih procedura u BiH, ali i kod carinskih organa drugih zemalja onog trenutka kada budu potpisani ugovori o međusobnom priznanju AEO sertifikata.

Regionalni projekat „Podrška regionalnoj ekonomskoj integraciji“ koji sufinansira EU, a implementira GIZ, igra ključnu ulogu u podršci OPS programu u regionu. Ova pomoć kroz projekat koji se sprovodi u ime Evropske unije i Vlade Nemačke je dovela do značajnog povećanja broja kompanija koje su dobile status OPS, sa samo osam OPS sertifikata izdatih u 2017. na preko 200 sertifikata do 2023. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...