Rast od 23 odsto u odnosu na prošlogodišnji period

Crnogorska Uprava prihoda i carina za devet meseci naplatila bruto prihode od 1,91 milijardu evra

RegionVesti

3.10.2023 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Crnogorska Uprava prihoda i carina za devet meseci naplatila bruto prihode od 1,91 milijardu evra Crnogorska Uprava prihoda i carina za devet meseci naplatila bruto prihode od 1,91 milijardu evra
Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je za devet meseci naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu evra, što je 356 miliona evra ili... Crnogorska Uprava prihoda i carina za devet meseci naplatila bruto prihode od 1,91 milijardu evra

Uprava prihoda i carina (UPC) ostvarila je za devet meseci naplatu bruto prihoda od ukupno 1,91 milijardu evra, što je 356 miliona evra ili 23 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Iz UPC-a je saopšteno da su planirani prihodi od početka januara do kraja septembra premašeni 278 miliona evra ili 17 odsto, piše Mina.

Iz Sektora za operativu u oblasti naplate naveli su da je „Uprava prihoda i carina u ovom periodu intenzivno radila na realizaciji planiranih aktivnosti koje se odnose na turističku sezonu u oblasti inspekcijskog nadzora i naplate prihoda, kao i na jačanju proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima.“

Vršiteljka dužnosti pomoćnice direktora UPC-a u Sektoru za operativu u oblasti naplate, Jelena Đukić, kazala je da kontinuirano sprovode aktivnosti za unapređenje i primenu mera koje se odnose na jedinstvenu primenu propisa, radi pravilnog utvrđivanja obaveza i efikasne naplate budžetskih prihoda.

Prema strukturi devetomesečnih prihoda, ostvaren je rast naplate u gotovo svim kategorijama dažbina. Takođe, rast je zabeležen i kod koncesionih naknada, pa je po tom osnovu naplaćeno 43,2 miliona evra od januara do kraja septembra, što je 12,7 miliona ili 41 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, kao i 12,5 miliona ili 41 odsto više od planiranog.

U septembru je, kako se precizira, ostvarena bruto naplata prihoda od ukupno 229,4 miliona evra, što je 25,9 miliona ili 12 odsto više u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je od plana više 17,3 miliona ili osam odsto.

„Time je nastavljen dobar trend naplate budžetskih prihoda. UPC nastavlja zacrtane aktivnosti u cilju povećanja efikasnosti naplate prihoda, a odnose se na reorganizaciju poslovnih procesa u područnim jedinicama, filijalama za utvrđivanje i naplatu poreskih obaveza, kao i novoformiranim filijalama za naplatu i upravljanje poreskim dugom“, rekla je Đukić.

Ona je objasnila da je cilj nove organizacije upravo modernizacija aktivnosti naplate prihoda, razdvajanjem poslova utvrđivanja poreskih obaveza i naplate duga, a u skladu sa preporukama eksperata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Iz UPC-a su kazali da će biti dodatno pojačano praćenje poreskih dužnika i kontakt s njima tokom celog procesa naplate duga.

„Predviđene su, između ostalog, snažnije mere naplate kroz postupke prodaje (ne)pokretne imovine poreskih dužnika i pokretanja stečajnih postupaka“, zaključuje se u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...