Proces privatizacije u Crnoj Gori nije ispunio očekivanja

Sindikat pozvao tursku ambasadorku na sastanak u vezi sa nikšićkom železarom

Firme u fokusuPoslovanjeRegionU fokusu

22.6.2022 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Sindikat pozvao tursku ambasadorku na sastanak u vezi sa nikšićkom železarom Sindikat pozvao tursku ambasadorku na sastanak u vezi sa nikšićkom železarom
Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je tursku ambasadorku u Crnoj Gori Songul Ozan da razgovara sa predstavnicima Tosyali grupe, kako bi se... Sindikat pozvao tursku ambasadorku na sastanak u vezi sa nikšićkom železarom

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je tursku ambasadorku u Crnoj Gori Songul Ozan da razgovara sa predstavnicima Tosyali grupe, kako bi se u nikšićkoj železari Toscelik nastavila proizvodnja i omogućilo pravo na rad za 229 zaposlenih.

Oni su zamolili Ozan i da pozove kompaniju Tosyali na korektnost u ponudi prodajne cene fabrike, s obzirom na to da je, kao vlasnik železare, izrazila nameru da je proda, kao i da postoji zainteresovani kupac koji je spreman da nastavi proizvodnju i sačuva postojeća radna mesta, piše agencija Mina.

„Molimo vas da pozovete Tosyali kompaniju na korektnost u ponudi prodajne cene fabrike, koja je u ovom trenutku daleko iznad one koju su platili prilikom kupovine, koja je iznosila 15 miliona evra“, navodi se u dopisu USSCG upućenom ambasadorki Turske u vezi sa aktuelnom situacijom u železari.

USSCG je pozvao Songul Ozan da organizuje sastanak sa predstavnicima sindikata kako bi je bliže upoznali sa aktuelnom situacijom.

Iz USSCG su podsetili da se Crna Gora u poslednje tri decenije nalazi u tranzicionom procesu u okviru kojeg je dominantno mesto imao proces privatizacije društvene imovine. Nažalost, kako su naveli, taj proces nije ni približno ostvario najavljena očekivanja da će privatizacija doneti nove investicije, tehnologije i radna mesta.

„U suštini, nijedna privatizacija u Crnoj Gori nije dala takav rezultat. Naprotiv, privatizacije su uglavnom obavljene sa promašenim strateškim partnerima, dok kupoprodajni ugovori nisu sadržali socijalne programe za zaposlene koji su tehnološki višak ili su oni bili veoma loši“, navodi se u dopisu USSCG.

Oni su dodali da je takva sudbina zadesila i Željezaru Nikšić, nekadašnjeg industrijskog giganta koji je prodat kompaniji Tosyali kao strateškom partneru iz Turske.

Iz USSCG su saopštili da je ovih dana aktuelna situacija u toj fabrici, gde je 229 dugogodišnjih radnika železare suočeno sa jednostranom odlukom poslodavca da obustavi proizvodnju i proglasi ih tehnološkim viškom, pretvarajući ih u socijalne slučajeve i ostavljajući ih bez osnovnih primanja.

TOSCELIK ALLOYED ENGINEERING STEEL NIKŠIĆ

VUKA KARADŽIĆA BB, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
2.681.227,00 (2021)
Broj zaposlenih:
262 (2021)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...