ukoliko dođe do kupovine, neće ostati bez radnog mesta

Uslovi potencijalnog kupca crnogorske železare prihvatljivi radnicima

BiznisPoslovanjeRegionU fokusuVesti

8.6.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Uslovi potencijalnog kupca crnogorske železare prihvatljivi radnicima Uslovi potencijalnog kupca crnogorske železare prihvatljivi radnicima
Prošlo je pet dana od kako je uprava Tosčelik železare u Nikšiću najavila da će otpustiti svih 229 radnika i da će prodati fabriku,... Uslovi potencijalnog kupca crnogorske železare prihvatljivi radnicima

Prošlo je pet dana od kako je uprava Tosčelik železare u Nikšiću najavila da će otpustiti svih 229 radnika i da će prodati fabriku, a zaposleni su imali sastanak sa potencijalnim kupcem fabrike Miodragom Davidovićem koji im je, kako su kazali, saopštio da je spreman da preduzme fabriku, pokrene proizvodnju i zaposli sve radnike.

„Rekao je da će, čim preuzme fabriku, biti spreman za deset dana da pokrene proizvodnju. To je ono što je najvažnije. Na naše pitanje šta je sa radnicima koji trenutno rade u fabrici, on je rekao da se podrazumeva da ostaju stalna rešenja i da svi radnici koji su trenutno zaposleni ostaju u fabrici“, rekao je član pregovaračkog tima zaposlenih u železari Ivan Vujović, prenosi RTCG.

Radnici ističu da stanje u fabrici nije isto kao u odnosu na momenat pre dolaska Tosčelika i sada.

„Dobro znamo šta su uradili za ovih deset godina, uništili su pogon za betonsko železo, uništena je kombinovana valjaonica, uništen je bluming. Svi pogoni su uništeni. Ostali su samo čeličana i kovačnica“, dodao je Vujović.

Drugi član pregovaračkog tima zaposlenih u železari Ljubiša Đikanović pita se „je li u državnom interesu da ostane u Tosčeliku investitor koji je sve pogone uništio ili da dođe neki investitor koji je spreman da uloži, da zaposli radnike, da pojača proizvodnju“.

Zaposleni kažu da turska uprava železare vrši pritisak na pojedine radnike kako ne bi javno istupali. S druge strane, radnici imaju podršku Unije slobodnih sindikata, piše RTCG.

„Mi smo tu za njih u kojem god pravcu, ne samo logističkom, nego prosto zajedno da razmotrimo da pomognemo kolegama, da se na neki način pritisne država da ovaj problem ne sme da ostane van okvira, da ne može niko nemo da posmatra ovu situaciju i jednostavno da mora rešenje da se nađe“, rekla je Sandra Obradović iz Unije slobodnih sindikata CG.

Miodrag Davidović je kratko saopštio da će po pitanju železare imati sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...